Zavřít reklamu

CERNVždy mě zajímalo k čemu jsou někou desítky terabajtů místa na disku a kromě filmů nebo zatraceně velké knihovny hudby ve FLAC mě nic moc nenapadalo, teď už to ale chápu a vše dává smysl. Pokud totiž milujete fyziku, budete nutně potřebovat neuvěřitelných 300 terabajtů místa na vašem disku, přesně takovou velikost totiž mají data, která uvolnil CERN.

Data z urychlovače částic ze Švýcarska, který budil ze začátku poměrně kontroverzní názory vzhledem k tomu, že se někteří lidé báli vzniku černé díry, jsou k dispozici zcela zdarma a to pro každého. Data nabízí více než polovinu veškerých experimentů, které vědci udělali v roce 2011 a postupně budou uvolňována další.

cern_1

CERN uvedl ve své tiskové zprávě, že se data týkají více než 250 bilionů srážek částic. Data jsou ke stačení ve dvou různých formátech z nichž jeden je vhodný pro normální lidi, tedy normální, no řekněme pro ty co narozdíl od nás nedělali celou hodinu fyziky že hledají něco v tašce a nešli osmkrát na záchod. Ti si mohou stáhnout data odvoděné z primárních datových souborů, která nejen že nevyžadují extrémní výpočetní výkon počítačů, ale dokáží je analyzovat i studenti fyziky ze středních a vysokých škol. K dispozici jsou však také surová data, která zpracovávají přímo vědci z CERN.

Pokud netušíte co s daty dělat, pak je k dispozic také speciální software CernVM, který dokáže z dat vytovřit modely, ten je k dispozici taktéž zcela zdarma. Pokud tedy zatím nemáte plany na příštích zhruba 180 let svého života, pak stačí navštívit opendata.cern.ch a kliknout na download. No a my normální lidé kteří si umí zavázat tkaničky na svých Jordanech alespoň otestujeme rychlost připojení.

Dnes nejčtenější

.