Zavřít reklamu

made_in_usaAmerické prezidentské primárky jsou v plném proudu a jeden ze dvou demokratických kandidátu se vyslovil pro návrh, že by chtěl společnost Apple přesvědčit k tomu, aby začala vyrábět své výrobky v USA, čímž by se vytvořila nová pracovní místa a společnost by odváděla další nemalé peníze do státní pokladny. Apple je v současném předvolebním kolotoči velmi často zmiňovaným subjektem, ať už se jednalo o kauzu s FBI, nebo dalším návrhem na přesun výroby do USA, tentokrát z úst republikánského kandidáta Donalda Trupma.

Demokratický kandidát Bernie Sanders v New York Daily News navázal na Tumpovy myšlenky a řekl, že by velmi ocenil, pokud by Apple přesunul některé své výrobní aktivity z Asie zpět do USA. I přes to, že dle Sanderse není Apple typickým zástupcem americké hamižné společnosti, která stojí za úpadkem státního průmyslu, mohl by Apple pro americký trh dělat ještě něco navíc. Mimo již zmíněné pracovní místa by se také dle Sanderse nemusel tolik vyhýbat spravedlivému odvodu daní. Apple a jeho výroba v Asii je častým tématem všemožných politických i nepolitických diskuzí, avšak je třeba zmínit že Apple se částečně snaží rozvíjet výrobu i v USA. Například některé komponenty do iPhonů a celé Macbooky Pro jsou už nyní vyráběny ve spojených státech.

Placení daní je velmi ožehavým tématem. Tim Cook se mnohokrát vyjadřoval, že Apple platí do posledního centu všechny daně, které má. Veškerá nařčení z toho, že se z placení daní společnost snaží všelijak vymotat, jsou prý absolutním nesmyslem a politickým žvástem. Cook je také častým kritikem daňového systému USA, který je prý zastaralý a není vůbec připravený na tak velký finanční kolos, jakým Apple je.

screen-shot-2016-04-05-at-5-28-27-pm

*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.