Zavřít reklamu

Dnes ráno jsme vás informovali o tom, že společnost Apple musí před Senátem USA obhájit, jakým zplsobem platí daně. To co se může zdát na první pohled jako složitý a velmi dobře promyšlený systém si však můžeme velice snadno vysvětlit. Celý princip toho, jak se Appel vyhnul placení daní u některých ze scývh dceřiných společností je totiž skutečně velice jednoduchý a může za to nedokonalost zákonů. Apple Inc. má v Irsku registrováno pět dceřiných společností. Všechny společnosti mají stejnou adresu Cork, stejné členy představenstva a zabývají se stejnou činností. Všech pět společností je zapsáno v obchodním rejstříku v Irsku. Ovšem pouze dvě společnosti platí daně, protože jsou takzvanými daňovými rezidenty a jejich příjmy tedy podléhají platbě daní. Další tři společnosti nemusí ze zákona platit v Irsku daně.

Celý vtip je totiž v tom, že zatím co podle amerického zákona je firma daňovým rezidentem, tedy plátcem daně v zemi kde byla zřízena, podle zákonů v Irsku musí být společnost v Irsku nejen sídlo, ale musí být také přímo řízena z Irska, aby musela platit daně v Irsku. Nyní již asi tušíte, včem je zakopaný pes. Tím že Apple založil několik společností a některé z nich sice mají sídlo v Irsku, ale jsou řízeny z USA, nespadají pod platce daní ani v Irsku ani v USA. Tím pádem tak hlavní dceřiná společnost applu, pod kterou spadají všechny Evropské Apple Store, neplatila daně již pět let. Vše je přitom zcela legální.

Nyní si zřejmě říkáte, proč se toto téma začalo řešit po pěti letech, na tom také není žádná věda. USA v současné době řeší jak zvýšit státní rozpočet a jako první se obrací na největší společnosti v USA a řeší, jakým způsobem platí, respektive v mnoha případech neplatí daně. Apple není jedinou společností, která podobný systém využívá a tak právě v Irsku najdeme Evropské sídlo mnoha světových společností.

Irsko v úterý reagovalo na zprávu oznámením, že není zodpovědné za nízké daně, které Apple platí. „To není problém, který vychází z irského daňového systému,“ prohlásil v rozhovoru na rozhlasové stanici RTE náměstek předsedy vlády Eamon Gilmore. „Jsou to problémy, které vycházejí z daňových systémů v jiných jurisdikcích a je to problém, který je třeba řešit nejprve v těchto jurisdikcích,“ do­dal. Tuto citaci přinesl server denik.cz.

iMoney

Dnes nejčtenější

.