Zavřít reklamu

Před pár dny turecký prezident Erdogan oznámil bojkot amerického zboží. Jmenovitě zmínil například iPhony od Applu a snažil se občany Turecka přesvědčit, že mají i vlastní výrobce telefonů i další elektroniky, a tak americké společnosti vůbec nepotřebují. Tento krok Erdogan provedl především kvůli rapidnímu poklesu hodnoty turecké měny. Za ten může právě USA v čele s Donaldem Trumpem, který zavedl ekonomické sankce proti turecké oceli a hliníku. A příznivci tureckého prezidenta vzali jeho slova o bojkotu doslova a vyrazili do ulic, kde rozbíjí své iPhony.

S nadsázkou by se tak dalo říct, že Apple a jejich iPhony jsou momentálně největším nepřítelem Turecka. Na internetu se objevilo několik videí a na jednom z nich po krátkém proslovu vezme muž do ruky velkou palici a rozbije pět iPhonů. Na konci videa z nich zbude jen rozdrcená hromádka elektroniky a je vtipné, že se v posledních vteřinách ve videu ozve klasické vyzvánění iPhonu. Těžko říci, zda vychází z jednoho z rozbitých kusů, nebo aktéři videa „neobětovali“ všechny iPhony.

Prvopočátkem celého sporu mezi Spojenými státy americkými a Tureckem je uvěznění amerického pastora Andrewa Brunsona. Trump ekonomické sankce zavedl poté, co turecká strana nevyhověla jeho žádosti o propuštění pastora, který je obviněn ze špionáže a terorismu. Podle USA se však jedná o obyčejného muže, který má rodinu a v Turecku žije už 20 let. Momentální situace je taková, že Apple již nebude přijímat nové objednávky z Turecka a i největší obchodní řetězce už v tuto chvíli ruší objednávky. Například Dogubank zrušila objednávku iPhonů v hodnotě 50 milionů dolarů.

turecko iphony fb

Dnes nejčtenější

.