Zavřít reklamu

james woolsey CIA iconPožadavek FBI, aby Apple vytvořil verzi iOS, která by jim umožnila proniknout do iPhonu střelce ze San Bernardina, rozdělil Američany na dva tábory. Podle nedávného průzkumu provedeného televizní stanici NBC a deníkem Wall Street Journal, 42 % dotázaných odpovědělo, že Apple by měl spolupracovat s FBI, zatímco 47 % uvedlo, že souhlasí se stanoviskem Applu a 11 % si nebylo jistých, na kterou stranu by se měli přidat.

I když je možné výsledek očekávat vzhledem k diskutabilní povaze problému, je zajímavé poznamenat, že bývalí bezpečnostní pracovníci USA si nevybrali rychle stranu FBI. Například bývalý ředitel CIA James Woolsey nedávno v rozhovoru pro CNBC vysvětlil, že FBI v tomto případě nemá zájem o přístup k informacím, pouze v tomto jednom konkrétním iPhonu. Naopak Woolsey řekl, že FBI hledá způsob, jak efektivně diktovat Applu, jaký typ mobilního operačního systému, je schopen vydat pro iPhone.

“Naposledy, co jsem se podíval na papíry na toto téma s určitou mírou opatrnosti, zdálo se mi, jako kdyby FBI se snažila získat právo, aby mohli efektivně rozhodnout, jaký typ operačního systému Apple bude mít, a že se nesnaží dostat jenom do jednoho iPhonu,” řekl Woolsey. “Snažili se změnit důležité aspekty operačního systému Applu. Agentura by neměla mít právo na neomezenou dobu předělávat operační systém Applu.” 

Tohle je důvod, o který se Apple snažil několik posledních týdnů. Jestli FBI vyhraje tento případ, co jim brání v žádání Applu, aby vytvořil nejrůznější upravené verze iOS v budoucnu.

james woolsey

*Zdroj: BGR

Dnes nejčtenější

.