Zavřít reklamu

fbi_apple_goverment_iconI když by se mohlo zdát, že případ ohledně iPhonu střelce ze San Bernardina je u konce tím, že FBI přišla na způsob jak jeho zabezpečení prolomit, opak je pravdou. Apple nyní musí zjistit, jak se to FBI podařilo bez toho, aniž by jim s tím Apple pomohl. FBI totiž nezveřejnila, jakým způsobem se do telefonu dostala a navíc prohlásila, že pomůže s prolomením ostatních iPhonů, do kterých je potřeba se dostat. Pokud se tedy chce Apple vyhnout dalšímu zmedializování této bezpečnostní díry, musí začít co nejrychleji jednat.

FBI se nakonec podařilo prolomit iPhone kalifornského teroristy. Byli schopní dostat se do telefonu skrze uzamčenou obrazovku bez obavy o provedení kompletního smazání dat, které nastane po mnoha neúspěšných pokusech o odemčení. FBI pak odeslala zprávu jednotlivým státním bezpečnostním složkám s nabídkou spolupráce, pokud se také potřebují z nějakého důvodu dostat do konkrétních telefonů, aniž by při tom porušili zákon. FBI veřejně prohlašuje, že jsou tohoto prolomení schopní a že jsou ochotní tuto schopnost nabízet dál v případech, kde bude potřeba. Zástupci Apple na to reagovali slovy, že metoda použitá k prolomení ochrany se velmi brzy odhalí – tvrzení se kterým souhlasí i mnoho bezpečnostních expertů.

//

V případě že nastane další cílené nabourání FBI do iPhonů, se hodlá Apple pomocí právních prostředků zúčastnit nahlížení do získaných dat z čehož si slibují, že jim to umožní dohledat onu netěsnost v zabezpečení, která toto prolomení vůbec umožňuje. Jeden z vrchních inženýrů Apple potvrdil, že systémové netěsnosti tohoto charakteru mají obvykle velmi krátkého trvání, jelikož po zveřejnění je jejich nalezení a opravení relativně rychlé. Jakmile se podaří díru zalepit, Apple tuto informaci zcela jistě zveřejní.

Celá tato kauza má mimo jiné i pozitivní dopady zejména na reputaci zabezpečení iPhonu, kdy k prolomení bylo potřeba zmobilizovat instituci jako je FBI a další subjekty třetí strany, které se na tom podílely. Dále se také rozvířila debata o zabezpečení současných mobilních zařízení, což by mohlo být pro koncového zákazníka nakonec pozitivní, pokud se většina společností přikloní na stranu Applu a jejich strategii.

iphone-apple-sign-doj-fbi

Zdroj: BGR

Dnes nejčtenější

.