Zavřít reklamu

Federální úřad pro vyšetřování ve Spojených státech (FBI) se v posledních 11 měsících snažil dostat do více než 6 900 zařízení od Apple, uvádí Associated Press. Ředitel FBI, Christopher Wray, se s tímto číslem pochlubil na konferenci Mezinárodní asociace policejních náčelníků, která se konala v neděli. Wray označil neschopnost FBI dostat se do jablečných zařízení jako velké fiasko a obrovský problém:

„Abych to uvedl na pravou míru, je to obrovský, obrovský problém. To, že se nemůžeme do telefonů s operačním systémem iOS dostat, má dopad na nespočet vyšetřování – ať jde o drogy, obchodování s lidmi, boje proti terorismu, gangy, organizované zločiny a další.“

Bohužel, Wray neurčil, kolik z 6 900 zařízení byly iPhony nebo iPady a ani jsme se nedozvěděli, na jaké verzi iOS zařízení běžela.

Zpětně si můžeme vzpomenout na minulý rok, kdy se FBI snažila dostat do iPhonu 5c, který vlastnil Syed Farook – jeden ze střelců z útoku v prosinci 2015 v San Bernardinu. FBI se rozhodla tuto věc s Applem řešit soudně – bylo požadováno, aby Apple vytvořil iOS, který by FBI umožnil vniknout do zařízení. Apple odmítl a proti soudnímu příkazu bojoval s důvodem, že by žádost od FBI mohla mít následky na budoucí šifrování jeho zařízení. FBI bylo poté nuceno iPhone poslat do izraelské firmy Cellebrite, aby jej prolomila.

Po zmíněném incidentu došlo k nátlaku, aby se vytvořila nová legislativa o šifrování zařízení. Většina technického průmyslu tento počin ale označila za absurdní. Apple na žalobu od FBI odpověděl jednoduše: „Vyvolání sporu bylo zbytečné, jelikož bychom tohle nikdy nedovolili a i nadále budeme pracovat na zvyšování bezpečnosti našich produktů.“ Apple prostě a jednoduše věří, že si lidé ve Spojených státech a po celém světě zaslouží ochranu dat, soukromí a bezpečnost.

Apple vs FBI passcode

Dnes nejčtenější

.