Zavřít reklamu

S bezpečnostními riziky se potkáváme stále častěji. Federální úřad pro vyšetřování Spojených států minulý týden varoval uživatele, aby se kvůli možnému ohrožení malwarem vyhýbali veřejným USB nabíjecím portům. Podle denverské pobočky FBI se veřejné nabíjecí stanice v hotelech, na letištích a v nákupních centrech mohou stát cílem malwarových útoků a jejich používání může představovat riziko. Informace byla zveřejněna na Twitteru prostřednictvím CNBC.

Útočníci našli způsob, jak zneužít veřejné nabíjecí porty USB k zavádění malwaru a monitorovacího softwaru do zařízení, uvedl úřad. Pro nabíjení mimo domov se doporučuje, aby si uživatelé vzali raději vlastní nabíječku s USB kabelem a používali k nabíjení elektrickou zásuvku.

Jablečné telefony a počítače sice disponují bezpečnostní funkcí USB, která zabraňuje použití portu pro účely přenosu dat, pokud od odemčení zařízení uplynula více než hodina, to ale bohužel nezabrání instalaci malwaru, pokud je dané zařízení aktivně používáno a připojíte se k veřejnému USB.

V případě, že se hackerům podaří za pomoci veřejného portu nainstalovat malware do počítače, tabletu nebo chytrého telefonu, mohou tak získat přístup k citlivým údajům v zařízení, uživatelským jménům a heslům, zmocnit se e-mailu, odcizit finanční prostředky z online účtů a podobně. Jedna z mála možností, jak tomto případě zůstat v bezpečí, je vyhnout se nabíjení přes veřejné porty nebo alespoň používat na těchto místech vlastní USB kabel a zabránit tak potenciálnímu útoku.

V podobném duchu FBI varuje na svých webových stránkách před veřejnými Wi-Fi, pakliže pracujete s citlivými daty nebo provádíte transakce, před otevíráním podezřelých dokumentů, používáním stejného hesla pro všechny účty a klikáním na nevyžádané odkazy v textových zprávách a e-mailech. Většina z nás je samozřejmě obezřetná a na tyto základní bezpečnostní zásady si dává pozor, opatrnosti ale v tomto směru není nikdy dost. Uvidíme, zda se s podobnou hrozbou setkáme i v našich končinách.

Dnes nejčtenější

.