Zavřít reklamu

france flagFrancouzští zákonodárci včera navrhovali zákon, který by ukládal sankce společnostem jako je Apple, kteří by odmítali udělit přístup k zašifrovaným datům během protiteroristického vyšetřovaní.

Podle návrhů by technologická společnost, která působí ve Francii byla postihnuta pokutou ve výši 350 000 € (9.6 milionu Kč) a vedoucí pracovníci by mohli být uvězněni až na pět let, pokud by odmítli vyhovět žádosti pomoci vyšetřovatelům. Navíc každý kdo by odmítl sdílet informace týkající se vyšetřování, by mohl být vládou odsouzen ke dvěma letům vězení a pokutě 15 000 € (412 500 Kč).

Dolní komora francouzského parlamentu zrušila zákon v prvním čtení, když 474 poslanců hlasovalo pro zrušení a 32 proti zrušení. Zákon bude ještě ověřen Senátem.

Republikánský zákonodárce Philippe Goujon řekl Bloombergu, že “pravidlo si klade za cíl přinutit tvůrce telefonů dát vyšetřovatelům data v telefonech a bude na výrobcích, jakou techniku k tomu použijí. Cílem je, aby spolupracovali. Cílem není prolomit šifrování, podstata je, aby výrobci spolupracovali.”

Apple v současné době bojuje proti soudnímu příkazu, aby pomohl FBI dešifrovat data na iPhonu střelce ze San Bernardina. FBI požádala Apple, aby vytvořili verzi iOS, která by zrušila některé funkce zabezpečení, což by znamenalo, že by FBI mohla projít do telefonu hrubou silou. Další slyšení Applu se koná 22. března.

france apple

*Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.