Zavřít reklamu

Apple Magic Keyboard iconŘíkal jsem si, že bych rád vyzkoušel tu novou klávesnici od Applu. Přece jen denně píšu desítky mailů, sem tam i nějaký ten článek a tak je klávesnice v podstatě tím nejdůležitějším, co k práci potřebuju. Nakonec Apple Magic Keyboard přistála na mém stole a vystřídala tak Apple Wireless keyboard. Po zhruba třech týdnech je nejvyšší čas napsat, jaká skutečně je a zda se majitelům Wireless keyboard vyplatí přechod na novinku.

Nová Apple Magic Keyboard nabízí tři zásadní změny: snadnou synchronizaci s počítačem, integrovanou baterii a novou technologii stisku kláves. Pojďme tedy pěkně od začátku. První co vás potěší je fakt, že balení obsahuje Lightning kabel. Ano samozřejmě, klávesnici byste bez něj nenabili, ovšem je to Apple a tak jsme kabelu v balení nějak nevěřil, ale je tam! Další novinkou je fakt, že jakmile klávesnici zapnete, během pár vteřin se sama synchronizuje s počítačem, ovšem na druhou stranu musím objektivně říct, že ani se spárováním Apple Wireless Keyboard jsme nikdy neměl problém.

Rozdílu mezi předchůdcem a současnou klávesnicí si všimnete ještě dřív, než ji stisknete. Klávesnice Apple Magic Keyboard totiž drží na stole jako přikovaná, což je skutečně perfektní a musím říct, že čtveřice nožiček je tak protiskluzová, že i když s klávesnicí chcete pohnout, máte s tím problém, takže zde určitě palec nahoru. Co se týká kláves samotných tak stisk bych popsal zhruba na polovině cesty mezi stiskem Apple Wireless Keyboard a klávesnicí u 12″ MacBooku. Klávesy sice mají stisk jako u předchozí klávesnice, ovšem je mnohem snadnější je stisknout a hlavně reagují skutečně, ať stlačíte klávesu kdekoli na celé její ploše.

Magic Keyboard

Na druhou stranu mi příliš nevyhovuje větší zapuštění kláves do těla klávesnice. Na starou klávesnici jsem totiž mohl položit prsty bez dívání a na 99% jsem měl jistotu, že je mám položeny přesně tam, kam potřebuji a mohu rovnou začít psát. To jsem se u Apple Magic Keyboard naučil zhruba po týdnu, ale byl to boj. Vyhovuje mi totiž, že přijdu k počítači a nemusíme se na klávesnici podívat, položím na ni prsty a rovnou začnu psát.

Co mi příliš nevyhovuje, je fakt, že vrchní funkční klávesy F1 až F12 mají stejnou velikost jako klasické klávesy, právě díky tomu se rozložení plete a nevidím důvod, proč by měly být tyto klávesy stejně velké jako klasické klávesy. Co je však peklo, jsou kurzorové klávesy, které jsou prostě jiné, než u Wireless Keyboard a nahmatat je bez pohledu na klávesnici, je skutečně problém. Možná jsem zaujatý, ale předchozí klávesnice se mi zkrátka líbila designově víc než ta současná.

MAGIC

Psaní je sice pohodlné, ale upřímně, až tak zásadní rozdíl v něm nevidím a když napíšete za den několik stránek textu, prsty vás budou naopak bolet víc, než u předchozí klávesnice, alespoň taková je moje zkušenost.

Co potěší, a to nejen u klávesnice, je sjednocení nabíjecího konektoru, kdy vše, co Apple v současné době prodává s výjimkou MacBooků nabijete pomocí Lightning konektoru. Lightning kabel se pak drtivé většině z nás válí na stole kvůli iPhonu nebo iPadu a tak jej prostě čas od času místo do iPhonu připojíte do klávesnice. Právě sjednocení nabíjecích kabelů se mi poslední dobou na Applu skutečně líbí.

Čemu příliš nerozumím a vadí mi to obzvlášť kvůli tomu, že jsme díky těmto detailům Apple miloval, je fakt, že nová klávesnice, představena v roce 2015, obsahuje tlačítko pro vysunutí CD z mechaniky, i když už pár let nemá žádný Mac mechaniku na CD. Je škoda, že se zrovna Apple nad touto klávesou nezamyslel a nedokázal ji nahradit něčím smysluplnějším, byť by to bylo například spuštění Apple Music.

Magic Keyboard

Také je škoda, že jsme se nedočkali podsvícení, když se klávesnice nabíjí kabelem, který má drtivá většina z nás neustále na stole pro nabíjení iPhonu, asi by nám bylo celkem jedno, jestli je výdrž baterie měsíc nebo tři.

Celkem mě mrzí, že Apple v podstatě představil nový produkt, který představuje jednou za pět let a jediné, co v něm inovoval, je stisk kláves a integrovaná baterie. Navíc i to jsem příliš nepochopil, do klávesnice se mohla vejít baterie, díky které byste ji mohli dobíjet jednou za rok, ne jednou za měsíc. Samozřejmě je stisk kláves u klávesnice to nejdůležitější, ale vzhledem k tomu, že neočekávám, že se nové klávesnice od Applu dočkáme v příštích dvou-třech letech, pak mi zkrátka chybí inovace.

Co tedy napsat závěrem? pokud se vám na stole válí starší klávesnice od Applu s označením Wireless Keyboard a funguje, pak bych asi stále jednou za pár měsíců vyměnil dvě nebo u staršího typu tři baterky a nic neměnil. Pokud žádnou klávesnici od Applu nemáte nebo vám stará již dosluhuje, pak jděte do té nové. Pro majitele starších klávesnic od Applu zkrátka příliš významu v přechodu na novou variantu nevidím. Psaní je sice pohodlnější, ovšem jako člověk, který denně píše na klávesnici zhruba 14 hodin, musím říct, že ten rozdíl není až tak významný, aby se vám kvůli němu vyplatilo aktualizovat.

IMG_0250

Dnes nejčtenější

.