Zavřít reklamu

Wikipedia logoEncyklopedie ze které kopírovaly referáty už minimálně dvě generace oslavuje 15 leté výročí svého vzniku a odhalila nám několik zajímavostí. Mimo jiné také to, že by chtěla na provoz během příštích 10 let vybrat minimálně 100 milionů amerických dolarů, tedy 2,5 miliardy korun.

Tuto sumu chce vybrat Wikipedia do fondu s názve The wikimedia Endowment, do kterého se lze na rozdíl od tradičních jednorázových sbírek zapojit celoročně. Za uplynulých patnáct let existence se na Wikipedii objevilo 36 milionů unikátních článků které edituje přes 80 tisíc dobrovolníku a každou hodinu jich upraví 15 tisíc. Během jedné hodiny se objeví 7000 nových článků.

Nezisková organizace Wikipedia zaměstnává 300 lidí na plný úvazek a ty financuje z darů jednotlivců ale i obrovských korporací, které na její chod přispívají nemalé částky. CEO Společnosti Wikipedia Jimmy Wales prozradil že největším problémem je množství článků, které nejsou přesné a věnují se především náboženským tématům. Taktéž se objevují deístky tisíc trollů, kteří se snaží změnit data na Wikipedii.

Problém má Wikipedia především s nejmladší generací uživatelů internetu, která hledá rychlá data v podobě krátkých zpráv a informací a není zvyklá číst dlouhé a velmi podrobné texty. Uvidíme tedy jak se s tím Wikipedia, která se stala legendární encyklopedií popere a zda se ji podaří i nadále financovat celý úspěšný projekt.

Wikipedia FB

Dnes nejčtenější

.