Zavřít reklamu

micoach_smart_ball_icon
Představte si to. Finále Mistrovství světa, Německo proti Nizozemsku. Penaltový rozstřel. K rozhodující penaltě se staví Götze. Tíha národa spočinula na jeho ramenech. Zajímalo by vás jaký má právě německý fotbalista srdeční tep nebo byste chtěli vidět penaltu jeho očima? Chtěli byste vědět jakou rychlostí poslal penaltu? Možná to zní jako featury dalšího dílu proslulé fotbalové simulace FIFA, ale takhle to klidně může v budoucnu vypadat a to jsou jen střípky toho, jak nositelná elektronika může změnit fotbal. Vždyť už teď mají na trénincích hráči speciální dresy, které snímají jejich tělo. Tyhle „vymoženosti“ bohužel zatím nejsou povoleny v ligových zápasech. Nemusíme ale zůstat jenom u hráčů, protože průkopníci nositelností ve fotbale jsou právě rozhodčí.

Před rokem, když začínalo Mistrovství světa v Brazílii, se dosti mluvilo o nasazení kamerových rozhodčí, ale nejvíce se spekulovalo o německé technologii Goal-line technology. Jde o technologii rozmístění kamer, které přesně snímají brankovou čáru a pokud dojde ke spornému momentu, tedy neví se, jestli míč přešel nebo nepřešel brankovou čáru, tak se do hry vloží tato technologie a v případě, že míč byl celým objemem za čárou, rozhodčímu zavibrují hodinky na znamení gólu. V tu dobu se představenstvo FIFA rozdělilo na dvě poloviny. Na tu, která je pro Goal-line technology a na stranu druhou, která tvrdí, že tyhle technologie akorát fotbal zkazí. Zkazily snad kamery v brance hokej? Ne, z hokeje se stala daleko více fair-play hra, než tomu bylo doposud.

fra_vs_hon_icon
Historicky první použití technologie Goal-line

Máme ale další případy, kdy wearables skutečně zlepšují fotbal. Například německá firma Adidas do svých kopaček vkládá technologii miCoach, kdy senzor v kopačce sbírá údaje jako jsou vaše kroky, síla střely a podobně, a potom si je můžete prohlížet klidně prostřednictvím mobilní aplikace. Je vidět, že Adidas chce z fotbalu udělat chytřejší sport a je to podloženo například jeho poslední kouskem technologie, kterou Adidas nazval jednoduše miCoach Smart Ball. Již z jména vám je zřejmě jasné o co se jedná. Míč vám dává informace o vašich kopech a rychlosti letu atd. Všechny údaje si potom jednoduše zobrazíte již ve zmiňované aplikaci. Na míč vsází i Apple, protože jej začal prodávat na svých oficiálních stránkách apple.com. Pokud byste o něj měli zájem, může být váš za bezmála pět a půl tisíce korun.

kick-it-icon
Chytrý míč miCoach Smart Ball

Tohle všechno jsou jen střípky toho, jak moderní nositelná zařízení dokážou změnit tak rozšířený sport, jako je fotbal. Za mně je to krok správným směrem. Jaký je váš názor?

Dnes nejčtenější

.