Zavřít reklamu

blue originJestli se po smrti Steva Jobse někdo hodí na roli největšího vizionáře ve světě technologií, tak by jedním z nejvážnějších kandidátů jistě byl Elon Musk. CEO Tesly se už několik let úspěšně pokouší dobýt vesmír se svou další společností jménem SpaceX, která už například spolupracuje s NASA a dováží materiály a suroviny na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Musk ale není jediný, Jeff Bezos, CEO Amazonu, oznámil, že se právě dokončili přípravy své vesmírné lodě.

Bezos očekává, že by se mělo začít testovat na ostro příští rok, přesné datum je neznámé. Celá společnost, která se stará o tento projekt, se jmenuje Blue Origin. Samotná vesmírná loď se jmenuje New Shepard, dostane se do ní trojice lidí, která si tak užije neuvěřitelný zážitek ve výšce až 62 mil (100 km) nad Zemí. Vzlet bude probíhat v Texasu, konkrétně ve městě Van Horn.

„Raketový motor je připraven na létání … a pro další komerční účely,” řekl Rob Meyerson, prezident Blue Origin. Na opravdové létání s lidmi si ale budeme muset počkat, jelikož se nejdříve bude pečlivě testovat, co vesmírná loď New Shepard vlastně dokáže a za jakých podmínek bude schopná provozu. Podle Meyersona se uskuteční minimálně dvanáct testovacích vzletů. Mezitím se Blue Origin zaměří na co nejlepší připojení raketového motoru k tělu vesmírné lodi.

Rozhodně ale nejde o loď, která by dokázala létat nad oběžnou dráhou země, to by byl ještě více komplikovaný a náročný projekt. Blue Origin ale doufá, že se jednou podaří takovou loď vyrobit a provozovat, nejlépe do deseti let. Tomu by měl nejvíce pomoci nový raketový motor, který by měl běžet na zkapalněném zemním plynu. Na tom pracuje společnost United Launch Alliance, která je pod křídly Boeingu a Lockeed Martin Corp.

Tato loď ale není v daném odvětví tou jedinou. Jak už bylo řečeno, Elon Musk se svou společností SpaceX nezahálí a neustále pracuje na lodi, která by se měla úspěšně dostat nad oběžnou dráhu Země. Další konkurencí je loď SpaceShipTwo od Virgin Galactic, do té by se mělo vejít až šest pasažérů a dva piloti. Minulý říjen při testování bohužel došlo ke katastrofě, při které pilot zemřel. Znovu létat by se mělo začít znovu později v tomto roce. Poté je tu ještě gigant Boeing či společnost XCOR Aerospace, která vyvyjí svou dvoumístnou loď jménem Lynx. Jeff Greason, zakladatela chief technology officer, zmínil, že se na testování dostane již tento rok. Kdo ví, možná se jednou dočkáme vesmírné lodi od Applu, bude to třeba iShip?

blue origin
*Zdroj: Reuters, The Verge

Dnes nejčtenější

.