Zavřít reklamu

New MacBook - iconUž jsme vám MacBook natočili a nafotili, teď vám povíme, co si o něm myslíme. První dojmy jsou jen jedny, ale i tak jsou nesmírně důležité a rozhodují o tom, jesli si produkt oblíbíte, nebo ne. Nový MacBook je takovou malou revolucí. Jeho ultratenké tělo, minimální hmotnost, jediný konektor typu USB-C či perfektní displej jasně ukazují, jakým směrem se počítače od Applu budou v následujících letech udávat. 

Jen si to představte. Přijdete do prodejny Apple Store, všude plno lidí, místnost naplňuje skvělá atmosféra. Vy se strašně moc těšíte, jelikož víte, že si za chvilku osaháte zařízení, které jste už milionkrát viděli na fotografiích a videích. Víte o něm vlastně všechno – viděli jste recenze, znáte plusy a mínusy, nic vás nemůže překvapit. Omyl! Kouzlo nového MacBooku vás rozhodně dostane.

Přesně tohle se stalo mně. Viděl jsem unboxingy, recenze, názory. I tak mě nový MacBook překvapil. Hned, jak jsem ho vzal do ruky, jsem byl ohromen tou neuvěřitelnou hmotností a celkovou tenkostí celého kovového těla. Sám používám MacBook Air a i po třech letech mě na něm nic neomrzelo. Pokaždé, když ho mám v ruce, jen žasnu nad celkovou konstrukcí a tou úžasnou hmotností. Vždy jsem si myslel, že už snad nejde mít tenčí a lehčí počítač. Apple mě ale vyvedl z omylu.

MacBook

Je tak lehký a tenký, že si myslíte, že držíte v ruce nějakou maketu. Navíc jsem díky jeho titěrné hmotnosti měl problém s otevřením displeje, jelikož se MacBook neustále posouval dále a dále, musel jsem tak otevření víka použít obě ruce. Když se mi podařilo MacBook otevřít, hned mě napadlo, jestli v ruce nedržím iPad Air 2. A tak jsem hned začal přemýšlet. Není tohle spíše iPad s klávesnicí? Není to nová kategorie? Spousta lidí si to myslí. Podle mého názoru ale ne, stále jde o plnohodnotný počítač, který je poměrně výkonný a zvládne vlastně všechno. Celková konstrukce je skvělá, na to jsme u Applu zvyklí. Ač je MacBook opravdu lehký, stále působí bytelně a hodnotně. Nejvíce se mi líbilo barevné provedení Space Gray, jelikož jde o velkou změnu oproti doposud stříbrným notebookům s logem Apple. Silver varianta mi tak přijde poměrně nudná. Oproti tomu model Gold mě docela zaujal, a to jsem si myslel, že zlatá bude na notebooku vypadat vtipně a kýčovitě. Opak je ale pravdou, jde o spíše takovou Champagne barvu, a tak jde o elegantní model, který si myslím, zaujme podstatnou část zákazníků.

Po otevření notebooku na vás zapůsobí ostrý a vlastně bezchybný displej. To je část, která se mi u tohoto produktu líbí nejvíc. Jak už bylo řečeno, jsem zvyklý na displej MacBooku Air, a tak mě skok na Retinu u nového MacBooku opravdu překvapil. Je radost se na něj koukat, barvy jsou přesné a vyvážené, všechno je ostré. Vaše fotografie nikdy nevypadaly lépe. Tento displej vás ale ohromí hlavně kvůli tomu, že jde o neuvěřitelně lehké, tenké a portabilní zařízení. Jasně, srovnávat ho s iMacem Retina 5k nejde, ale i tak jde o výborné rozlišení, pixely rozhodně nerozeznáte. Stále nechápu, jak se to inženýrům z Applu povedlo, jelikož jde o možná nejlepší prvek nového MacBooku. Vždyť je MacBook tak strašně tenký!

MacBook
Po představení vzbudila rozruch trochu klávesnice. Ta je úplně nová, tlačítka používají nový „Butterfly” mechanismus, který eliminuje veškeré neúměrné stisky, klávesy se tak nebudou vrtět. Apple tento systém použil hlavně proto, aby dokázal klávesnici co nejvíc ztenčit. Bonusem je nové podsvícení – každá klávesa má nově svoje individuální světlo. Apple tento mechanismus použil hlavně proto, aby dokázal klávesnici co nejvíc ztenčit. Právě o klávesnici se zahraniční média nevyjadřovala příliš pozitivně. Mně se ale klávesnice líbí, stačilo mi pár minut, abych si na ní zvykl. Po pár okamžicích jsem tak psal stejně, jako na jiném MacBooku. Podle mého názoru tak se psaním žádný problém mít nebudete, jde jen o zvyk. Stisk je stále dostatečně pevný, nebojte se tak, že by se vám nedostalo odpovídající odezvy po stisknutí klávesy. Zvuk, který klávesnice vydává, je víceméně stejný, jako u předchozích modelů. Teď ale k možná největšímu problému MacBooku. Hmotnost a tenkost musela někde ubrat. V tomto případě se oproti jiným zařízením zhoršil výkon a baterie. Tu v prvních dojmech popsat samozřejmě nemůžeme, ani o výkonu toho moc říci nejde, ke kvalitnímu zhodnocení bychom potřebovali MacBook používat v reálném životě. V těch pár minutách, co jsem MacBook používal, mi ale přišlo, že procesor Intel Core M, který MacBook pohání, na vše stačí s přehledem. Vše se otevíralo vlastně ihned, žádný lag jsem neobjevil, systém byl plynulý. Podle mého názoru bude výkon procesoru dostačující, alespoň pro cílovou kategorii tohoto produktu. Je jasné, že si náročnější uživatelé raději vyberou MacBook Pro. Jako student bych si ale určitě dokázal představit, že se MacBook stane mým primárním počítačem, se základními úkoly by neměl mít žádný problém. To všechno vám ale popíšeme v recenzi, až MacBook pořádně otestujeme.
MacBook
Celkově je MacBook krásné a dechberoucí zařízení. Otázkou je, jak bude počítač fungovat při každodenním používání. Další samostatnou kapitolou je jediný konektor typu USB-C, který slouží pro veškerá spojení a také nabíjení. Uživatel si tak pro připojení USB či HDMI bude muset přikoupit adaptér. První dojmy z nového MacBooku jsou ale jednoznačně pozitivní. Je to nejspíš nejkrásnější počítač na trhu. Díky svým vlastnostem a prvkům se ale bude hodit pouze pro určitou skupinu uživatelů, které nebude vadit horší výkon, baterie či jediný konektor.
MacBook

Dnes nejčtenější

.