Zavřít reklamu

batteryS příchodem OS X Yosemite si někteří uživatelé MacBooku Air a MacBooku Pro všimli, že jejich počítače běžící se zmíněným systémem nemají tak dobrou výdrž na baterii, jako tomu bylo u předchozích systémů. I když v naší redakci zhoršení baterie nepociťujeme a pravděpodobně je to u uživatelů způsobeno využíváním některých aplikací nebo nových funkcí, tak přinášíme jednoduchý návod, který vede ke zlepšení výdrže baterie na aktuálním systému. Některé rady by měly pomoci i ke zrychlení systému obvzláště na starším železe.

Pokud kapacita vaší baterie klesne pouze jednou za čas a to především při startu systému nebo při připojení extrerního disku, pak se dá říci, že se nedá dělat v podstatě nic. Systém si totiž při startu nebo při připojení disku mapuje ať už externí nebo interní disk a to samozřejmě zaměstná jak procesor, tak operační paměť, což se podepíše na kapacitě baterie. Pokud ale u vaše počítače Mac je tento úbytek opravdu znatelný, tak nemohu doporučit nic jiného, než čistou instalaci systému. Každopádně po každém startu systému a při každém připojení disku můžete zvýšenou spotřebu sledovat v Monitoru aktivity (Launchpad –> Jiné) a zde sledovat položku s názvem Spotlight.

Vypněte efekty hezké na pohled
Společně s OS X Yosemite přišla největší změna designu za posledních několik let. Výsledkem je moderní design, který potěší vaše oko (něčí samozřejmě ne), ovšem také vyšší náročnost na výkon při vykreslování těchto efektů a animací. Tím nejvíce viditelným je částečná průhlednost oken, známá již z iOS 7, která vypadá pěkně, ale systém se dá bezproblémově používat i bez ní. Pokud však půjdeme ještě dále, můžeme zvýšit kontrast u orámování a dalších prvků v systému. Tím se nám samozřejmě zruší i výše zmíněný průhlednost, ale hlavně toto nastavení je již opravdu viditelné a především u prvků v panelech nástrojů to poznáte.

1. Z docku nebo z Apple menu  zvolte Předvolby systému
2. Ve čtvrté řádce klikněte na Zpřístupnění
3. Zde v kategorii Zrak u položky Monitor zaškrtněte volbu Zvýšit kontrast

vylepšení výdrže baterie na OS X Yosemite - kontrast

Vypněte automatické aktualizace
Defaultně je v OS X povolena volba automatických aktualizací. Systémové i aktualizace aplikací se stahují na pozadí a to se samozřejmě podílí na vybíjení baterie. Můžete zakázat automatické instalování systémových aktualizací i aktualizací aplikací, nainstalovat si je můžete, až budete připojeni ke zdroji napájení. Stejně tak můžete zakázat stahování aktualizací na pozadí, jelikož i ty si můžete stáhnout později u zdroje energie. Co bych však nedoporučoval, je vypnutí automatické instalace bezpečnostních aktualizací, jelikož váš počítač by tak byl chvíli nechráněn. Stejně tak byste neměli vypínat vyhledávání aktualizací v Mac App Store, jelikož pokud nemáte doopravdy dobrou pamět, abyste si minimálně 2x za týden vzpomněli, že máte nahlédnout do App Storu, jestli zde není nová aktulizace, tak se o aktualizacích nedozvíte.

Vlastníte-li více počítačů Mac, které jsou přihlášeny pod jedním Apple ID, pak se vám zakoupené aplikace na jiném počítači začnou stahovat i na aktuálním a to i v době, kdy chcete šetřit baterii. Pokud tak nechcete, tak i tuto volbu můžete v nastavení zrušit.

1. Z docku nebo z Apple menu  zvolte Předvolby systému
2. Ve čtvrté řádce klikněte na App Store
3. Odškrtněte volbu Nové aktualizace stahovat na pozadí (vypnou se tak i automatické instalace u aplikací a systému)

vylepšení výdrže baterie na OS X Yosemite - App Store

Zakažte polohové služby vybraným aplikacím
Některé aplikace využívají polohové služby vašeho jablečného počítače ke zlepšení svých funkcí, ovšem mnohdy to ani není nutné. OS X však nabízí možnost spravovat povolení polohových služeb pro jednotlivé aplikace, ale kromě nich i pro systémové služby. Zákázání polohových služeb aplikacím a službám může pomoci při zvýšení výdrže baterie.

1. Z docku nebo z Apple menu  zvolte Předvolby systému
2. Z první řádky vyberte Zabezpečení a soukromí
3. Z horní nabídky vyberte Soukromí
4. Vlevo dole klikněte na zámek a zadejte své heslo
5. Vypněte polohové služby u aplikacích, které nepoužíváte nebo které je nepotřebují (případně můžete vypnout polohové služby úplně odškrtnutím Zapnout polohové služby)
6. Dole v nabídce aplikací klikněte na Podrobnosti…
7. Zde odškrtněte Návrhy Spotlightu

vylepšení výdrže baterie na OS X Yosemite - Polohové služby

K vylešepní výdrže vaší baterie mohou posloužit ještě další naše tipy, které jsem sepsal v článku publikovaném přibližn před měsícem. Odkaz na článek naleznete níže. Rady v něm slouží spíše k prodloužení výdrže, pokud víte, že budete delší dobu bez nabíječky, ovšem naleznete zde i užitečné rady, které poslouží pro dloudobé řešení. Obzvlášť bych doporučil provést PRAM a SMC reset. Více se však dozvíte v článku.

Dnes nejčtenější

.