Zavřít reklamu

součástka - iconVáš iPhone dokáže v mnoha ohledech pracovat na síti poměrně svižně a rychle. Avšak je tu jedna věc, o které pravděpodovně nevíte. Anténa umístěna v mobilní telefonech, samozřejmě nejen v těch od společnosti Apple, neumějí data odesílat a přijímat ve stejnou dobu. Pokud tedy iPhone zrovna odesílá data a v tom samém momentu by měl nějaká přijmout, tak odesílání přeruší a začne stahovat. Samozřejmě to funguje i obráceně. Ve velkých zařízeních tento problém není, jelikož se zde používají lepší a nákladnější součástky, ale mobilní telefony mají smůlu. Přesněji jí měly do teď.

Vědci z Texaské univerzity totiž přišli na řešení, jak docílit toho, aby antény v mobilních telefonech uměly odesílat a přijímat data zároveň. Vědci totiž vyvinuli jednoduchý obvod, který zmíněný problém elegantně vyřeší. A co víc, je to opravdu levné a jednoduché. Tak levné, že tato součástka vyjde jen na pár centů za kus. A tak jednoduché v tom, že ji stačí umístit za současnou anténu, kterou telefony disponují. Jediný problém v součastnosti je ten, že součástka je prozatím příliš velká, jelikož v současné době má několik centimetrů. Vědci však na zmenšení usilovně pracují a tvrdí, že by neměl být problém ji zmenšit až na několik mikrometrů.

Doufejme tedy, že vědcům z univerzity v Texasu se výzkum vydaří a snad již následující generace iPhonu bude součástku obsahovat. Minimálně s příchodem 5G by mohli být mobilní telefony touto technologií vybaveny, aby se výsledná rychlost opravdu zvýšila.

lteiphone

 *Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.