Zavřít reklamu

mac-app-store-iconKdyž Apple v lednu 2011 představil Mac App Store, slíbil vývojářům, že budou mít k dispozici stejný centralizovaný obchod pro aplikace, který je dostupný pro iOS a se kterým Apple udělal na platformě iOS tak extrémní úspěch. Místo toho však vývojáři v současné době opouštějí Mac App Store a snaží se prodávat aplikace na vlastní pěst. Jeden z vývojářů Milen Dzhumerov označuje současný stav jako exodus. Mac App Store totiž přináší řadu negativních vlivů na vývojáře. Tlačí vývojáře do neudržitelně nízkých cen, kde aplikace v podstatě nebojují o zákazníka ani tak svojí kvalitou nebo unikátností, ale cenou.

Mac App Store ani po třech letech od spuštění nepodporuje možnost placených aktualizací a zákazníci mají tendenci k zaujatým a negativním komentářům, na které nemají vývojáři možnost reagovat. V momentě, kdy zkrátka někomu vaše aplikace nevyhovuje protože mu ničí například jeho osobní business, může napsat 10 komentářů, ve kterých označí aplikaci za špatnou a vy jako vývojář s tím nemáte možnost nic udělat. Pravidla pro aplikace v Mac App Store jsou neprůhledné a vývojáři často čelí těžké volbě, zda omezit funkce jejich aplikace nebo opustit Mac App Store. V důsledku toho celé skupiny aplikací nemohou být distribuovány prostřednictvím Mac App Store, protože mají funkce, které Apple omezuje. Jedná se přitom o některé velmi rozšířené aplikace jako je například Photoshop, nikoli o nějakých aplikacích které mohou poškodit Mac.

Samotný John Gruber, který má s Applem nadstandardní vztahy pak poznamenává, že zatím, co aplikace od vývojářů musí dodržovat velmi striktní a omezující pravidla, samotný Apple je od těchto pravidel osvobozen a neřeší, jestli jeho aplikace pravidla dodržují. To je na jednu stranu logické, ovšem na druhou stranu tím vývojářům jasně dává zprávu, že zatím co oni něco nesmějí, Apple to může a žádný problém to nikomu nedělá. Apple by mohl učinit App Store mnohem příznivější pro vývojáře, například přidáním triviální funkce jakou je demo a možnost vyzkoušet si aplikaci předtím, než ji zakoupíte. Aplikace totiž nyní nemohou nabízet vysokou cenu, protože uživatel nezaplatí desítky dolarů za něco, co si nemá možnost vyzkoušet.

Mac App Store je nejlepším místem, kde kupovat software, ale ani zdaleka to není nejlepším místem, kde jej můžete prodávat. Mac App Store má velmi striktní pravidla a řadu omezení, které znemožňují vývojářům dělat lepší software. Zajímavé je, že nikomu nevadí poplatek 30% z každé zakoupené aplikace, který si nechává Apple, ale vadí jim omezení, kterým podléhají. Apple by měl podporovat kvalitu a nikoli pouze kvantitu, kterou nyní podporuje jak v iTunes App Store, tak i v Mac App Store. Pokud to tak totiž půjde dál, budou vývojáři odcházet z Mac App Store.

Yosemite

Dnes nejčtenější

.