Zavřít reklamu

iPhone 6 a iPhone 6 Plus ikona
V den zahájení prodeje jsem měl možnost si oba nejnovější přístroje firmy Apple na chvíli vyzkoušet. Opakuji, že pouze na chvíli, a tak toto není žádná recenze, či můj dlouhodobý názor na tato zařízení. Nicméně i ten první pocit je pro potencionálního zákazníka důležitým faktorem.

Musím říct, že se mi oba modely ohromně líbí. I když se změnil design, tak jsem od první minuty viděl a cítil ten “iPhone feel”, když to tak řeknu. Oba modely mají krásné hliníkové tělo, na kterém není vidět žádná chyba. Nic nevrže, všechno funguje a do sebe zapadá. Samozřejmě, vystupující čočka fotoaparátu nebo ty plastové pruhy celkový dojem dost kazí. Ale i tak si myslím, že se design povedl, zvlášť u Space Gray varianty. Parádní jsou nová tlačítka, působí bytelně a luxusně. Jsem rád, že Apple přesunul tlačítko pro odemykání a zamykání na pravý bok, palec tam dosáhne o mnohem lépe, než na horní stranu. Přední část telefonů se nezměnila, ale co je nové, je ten zaoblený prvek okolo celého displeje a vlastně i kompletně nová designová línie. Jedinou nevýhodou bude to, že se telefony už nedají tak skvěle držet a podle mého názoru budou vyklouzávat z ruky ještě více než před tím. To samozřejmě souvisí s jinou velikostí, ale hlavně s tím zakulaceným tělem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Telefony jsou samozřejmě o dost větší, než předchozí generace. To ale u menšího modelu vůbec nevadí. 4,7 úhlopříčka je stále naprosto pohodlná pro používání jednou rukou (alespoň pro mě). Já se stále palcem dostanu po celé šířce displeje, nedělá mi to problém. Trochu mě mrzí, že okolo dispeleje jsou stále obrovské okraje. Chápu, že to už tak trochu patří k iPhonu, ale i přesto by se okraje mohly trochu zmenšit. Zvlášť, když některé displeje konkurence už využívají více jak 80 % přední strany telefonu. O pohodlném ovládání se ale rozhodně nedá mluvit u většího modelu iPhone 6 Plus. To už je obrovský kousek. Telefon na mě působil velmi neohrabaně, v jedné ruce se skoro nedá používat. Zvlášt zde vadí ty obrovské okraje. Rozhodně si nemyslím, že se toto zařízení dá pohodlně ovládat jednou rukou, to už prostě nejde. Samozřejmě, tím, že telefon je tak obrovský, přichází spousta výhod, jednou je třeba ten nádherný displej.

Já zásadně nesouhlasím s tvrzením, že od nějakých těch 320 PPI už nejsou vidět pixely. Když jsem přešel z telefonu s HD rozlišením na telefon s FULL HD rozlišením, ten rozdíl prostě vidět byl. A ne, opravdu jsem nezkoumal jednotlivé pixely pod lupou, nezaměřoval jsem se na to. Bylo to poznat na jakékoli aktivitě. Proto říkám, že u iPhone 6 Plus ten displej opravdu stojí za to. Má překrásné barvy, úžasné pozorovací úhly a celkově je radost se na něj koukat. Displej na iPhone 6 je také krásný, ale podle mého ten rozdíl vidět je. Přece jenom těch pixelů je u iPhone 6 Plus o dost více.

Systém běžel na nových iPhonech plynule, přesně tak, jak jsem očekával. Jinak je to známý příběh, všichni víme, jaké iOS je, změna ale nastává jen u většího modelu, kde se dá využít landscape mode a tím i pár nových informací a funkcí. Zatím je tento mode vidět u aplikace zprávy a mail, ale uvidíme, jak si s tím poradí vývojáři. Konečně ale můžu říct, že se ani trochu neseká animace, která nastává u zapínání funkce Spotlight. Ta nová funkce v podobě dvojtého poklepání na Touch ID a následného zmenšení obsahu na polovinu displeje mi také připadá užitečná a dokážu si představit, že bych ji používal. Navíc se vůbec nepotvrdily ty stížnosti novinářů, kteří telefony měli k dispozici dříve než v zahájení prodeje. Říkali, jak ta odezva poklepání je špatná a pomalá, ale když jsem to zkoušel já, tak vše šlapalo rychle bez problémů. iOS 8 na mě celkově působí pozitivně, spousta nedostatků iOS 7 je pryč a je to znát.

Jak už bylo řečeno, z obou modelů mám dobrý pocit a myslím, že Apple odvedl dobrou práci. Jediné, co mi to kazí, je cena, která podle mého je už opravdu hodně přestřelená, zvlášť u většího iPhonu. Kdybych se ale měl rozhodovat pouze podle mého dojmu a ne podle jiných faktorů, tak si jednoznačně vyberu iPhone 6 Plus. S těmi obrovskými rozměry se vyrovnám, holt se smířím s tím, že na něj budu potřebovat mít obě ruce volné. Nádherný a větší displej a všechny výhody, které s ním přichází, plus lepší fotoaparát s technologií OIS, která je obsažena jen u této varianty, mi to bezpečně vynahradí.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dnes nejčtenější

.