Zavřít reklamu

Apple na to šel tentokrát jinak než kdy předtím a místo zcela nového modelu se rozhodl, že dovede iPhone 6s k dokonalosti, a tak se po třech letech díváme na stejný, i když úplně jiný telefon s nakousnutým jablíčkem v logu a všechny nás zajímá, zda je to ten, pro který se vyplatí prodat naše stávající telefony a naběhnout do obchodu pro novou sedmičku. Nejen to, ale i mnohem víc se dozvíte na následujících řádcích a věřím, že zde najdete odpovědi na všechny své otázky ohledně nového iPhonu. Jen pro upřesnění ještě dodám, že se budeme věnovat především novinkám, které iPhone 7 nabízí a ne věcem, které mají iPhony již roky. Recenze iPhone 7 Plus je tady, tak se pohodlně usaďte a přejeme příjemné čtení.

Abychom se na nový iPhone podívali postupně, musíme samozřejmě začít balením. Apple nově nabízí u tmavého modelu zcela černou, která vypadá hodně podobně jako ta, kterou jsme měli možnost vidět u iPhone 3Gs. Najdeme v ní pochopitelně telefon, dokumenty, dvojici nálepek s jablíčky a taktéž sluchátka. Ta jsou stejná jako v předchozích letech, jen s tím rozdílem, že na jejich konci místo 3,5 mm jack konektoru najdete Lightning port. Sluchátka hrají zcela totožně s těmi s klasickým konektorem a žádný zázrak se u nich nekoná.

V balení je tentokrát jedna novinka navíc, kterou Apple začal nově přibalovat do krabiček s iPhone 7 a iPhone 7 Plus. Jedná se o redukci z 3,5mm jack konektoru na Lightning konektor. Redukce je poměrně krátká, malá a na sluchátkách drží tak pevně, že se stane jejich součástí. Upřímně, ten kdo si stěžoval na chybějící konektor je idiot inteligetní člověk, kterému rozumím a chápu, že 3cm kabelu navíc mu změní život k nepoznání. Stačí totiž vzít tuto redukci, nasadit ji na vaše sluchátka a vše hraje jako dřív a že by mi někde něco překáželo nebo vadilo, skutečně říct nemohu.

No a pak je tu ještě adaptér. Před dvěma lety mě to neštvalo, v loni mě to neštvalo, ale letos už bych sakra chtěl pořádnou nabíječku, abych mohl iPhone nabít rychleji. Bohužel Apple dodává zhruba sedmým rokem k iPhone stále stejnou nabíječku a upřímně už mě tím začíná štvát.

iphone-7-plus-lsa

Design: stejný ale mnohem hezčí!
Už od prvního pohledu na vás bude iPhone 7 působit mnohem elegantnějším dojmem, a to i přesto, že se téměř nic nezměnilo. Ovšem to co se změnilo, dokázalo dovést design iPhone 6 k dokonalosti, a tak novinka vypadá skutečně skvěle. Pokud sáhnete po variantách Black nebo Jet Black, antény při běžném pohledu téměř neuvidíte a telefon působí celistvě. Navíc černá barva je matná a vypadá exkluzivně, ne jak když si někdo nalepí na Fábii 1.2 matnou karbonovou fólii, ale skutečně exkluzivně. Tlačítka, která okolo sebe nemají výlisek v šasi, vypadají také mnohem lépe a spodní symetrická strana je zkrátka luxusní.

Upřímně chápu, že někomu může vadit třetím rokem stejný design, ale tentokrát není stejný, ale dokonalý. Lépe řečeno vznikl tak, že Apple vzal design iPhone 6 a dovedl jej k dokonalosti. Zcela nový design by mohl vypadat možná lépe, ale když už měl Apple ohromně úspěšné modely 6 a 6s, pak mu bylo jasné, že se design těchto telefonů zkrátka líbí a když jej doladí, pak to bude lepší cesta než vymýšlet něco zcela nového, co by nemuselo zaujmout.

Když vedle sebe položíte iPhone 6s a iPhone 7 a budete je podrobně zkoumat, musíte uznat, že se nová sedmička po designové stránce zkrátka povedla a Apple se podle mého názoru nemá, co se designu týká, vůbec za co stydět. Telefon vypadá celistvějším, luxusnějším dojmem a musím říct, že zejména verze Black je skutečně designově povedená.

Samozřejmě všechny zajímá, jak je na tom Jet Black a musím říct, že pokud máte volit mezi Jet Black a Black, pak neváhejte a vezměte si Black. Tato verze vypadá paradoxně lépe než zcela nová Jet Black a navíc jí nepoškrábete tak snadno. U Jet Black totiž stačí nehty na to, aby se telefon poškrábal a pokud byste jej plánovali nosit v kapse spolu s drobnými nebo klíčky, pak jej po pár hodinách máte doškrábaný tak, že už se vám přestane líbit. Navíc celkově mi verze Jet Black připadá laciněji než varianta Black.

Touch ID, které si zamilujete
Aby Apple mohl telefon udělat voděodolným, musel vynechat tlačítko Home Button nebo chcete-li Touch ID jako fyzické tlačítko a nahradit jej něčím, přes co zkrátka neproteče voda. Již pár let osvědčená technologie Force Feedback s haptickým motorkem se nakonec ukázala jako tou nejlepší volbou a tak telefon nabízí tlačítko Touch ID, které od toho na iPhone 6s pohledem nerozeznáte, ale místo toho, aby se fyzicky pohybovalo, dojem pohybu tlačítka vytváří haptický motorek.

Pokud používáte Apple Watch nebo MacBook, pak vám bude tlačítko sympatické po prvním dotyku. Pokud jste se s haptickou odezvou nikdy v životě nesetkali, pak na to budete potřebovat dotyky tři. Okamžitě totiž zjistíte, že tato vychytávka je rychlejší, pohodlnější a přesnější než klasické fyzické tlačítko a reaguje naprosto skvěle.

Nové Home Button tlačítko se mi skutečně líbí a upřímně řečeno jej neberu jako nutné zlo, které musel Apple použít, aby se mohl iPhone chlubit voděodolností, ale jako skvělou vychytávku, díky které je iPhone zase o něco dál než kdy dřív. Touch ID reaguje naprosto okamžitě a celkově je z celého tlačítka skvělý pocit.

Apple navíc v iOS 10 nabízí v nastaveních možnost Home Button, ve které si můžete zvolit z trojice různých nastavení odezvy na zmáčknutí Home button tlačítka, takže si můžete vybrat od skutečné simulace fyzického tlačítka až po odezvu velmi podobnou pouze samotnému přiložení prstu na Touch ID. Zajímavostí také je fakt, že haptický motorek vyvolá odezvu například i v momentě, kdy vysunete Control Center a jeho lišta narazí do vrchní části displeje.

img_0611

Zvuk vás obklopí a promění iPhone v dokonalou herní konzoli!
Zvuk nového iPhonu je pro mě tou největší novinkou a zároveň překvapením a to přesto, že se o něm až tak nemluvilo. Sedmička totiž nabízí nejen mnohem kvalitnější zvuk s dvojnásobnou hlasitostí oproti jeho předchůdci, ale poprvé v historii je konečně stereo! Když telefon otočíte na šířku a hrajete hru, posloucháte hudbu nebo sledujete film, ozývají se zvuky skutečně stereo a to ze spodního a klasického reproduktoru.

Hry tak mají zcela jiný rozměr a to stejné platí i při sledování filmů. U hudby je zvuk pochopitelně kvalitnější, ale upřímně každý, komu už bylo třináct, raději použije sluchátka nebo externí reproduktor, než aby poslouchal hudbu z iPhonu bez ohledu na to, o jaký model se jedná. Nejvíce tato novinka ovlivňuje zážitky z her, a to obzvlášť u většího iPhonu, kde jsou reproduktory dál od sebe a levý a pravý kanál vnímáte mnohem intenzivněji než u menší verze, ale i u té je to zkrátka znát.

Pokud si zahrajete například Real Racing 3 nebo AG Drive, zjistíte po pár vteřinách, že iPhone nově nabízí zvuk, který se nejen vyrovná, ale překonává všechny kapesní konzole a zážitek z hraní je na zcela jiné úrovni. To stejné platí i při sledování filmů, což ocení zejména děti, které nemají v pokoji vlastní televizor a chtějí sledovat něco svého na iPhonu. I tak budou mít k dispozici kvalitní zvuk a upřímně, pokud se nebavíme o hudbě, ale o filmech nebo hrách, externí reproduktory nyní již nepotřebujete. Hlasitost je tak velká, že i když budete ve vedlejší místnosti, můžete někoho rušit.

Kvalita zvuku je u her a filmů perfektní a zcela dostačuje na to, na co je iPhone v těchto oblastech určen. Pokud vezmete iPhone 7 Plus, pak skutečně máte v ruce plnohodnotnou kapesní herní konzoli, které nechybí vůbec nic. Kvalita je znát i u hovorů s hlasitým odposlechem a pokud máte zasedačku o nějakých 10 – 12 místech, pak můžete udělat konferenční hovor bez toho, aniž byste museli používat jakýkoli reproduktor, což jistě potěší každého managera.

Vše má však také jednu chybu a to dost zajímavou. Aby Apple mohl nabídnout dvojnásobnou hlasitost oproti iPhone 6s, musel vybavit sedmičku zcela novými reproduktory, ty však při dunivých zvucích, jako je například zvuk motoru v Real Racing nebo střelba a tak podobně, mají jednu negativní vlastnost. Reproduktory totiž přenáší vibrace do vašich prstů. Jedná se o poměrně nepříjemnou věc, na kterou si samozřejmě lze zvyknout, ale udivuje mě, že Apple tuto vlastnost neodhalil a nevyladil k dokonalosti. Vibrace jsou zkrátka nepříjemné a u iPhone 6s nic podobného neznáte. Navíc nevibruje jen vrchní část telefonu, ale také spodní, takže vám do konečků prstů v obou rukách jdou mírné vibrace.

img_0606

Zářivé barvy i pod vodou a maximální výkon
Apple nově nabízí u svého iPhonu voděodolnost a také jasnější displej s kvalitnějšími barvami. Pojďme se podívat nejprve na voděodolnost. Oficiálně nabízí iPhone 7 a iPhone 7 Plus specifikaci iP68, což v praxi znamená, že telefon by měl vydržet 1 metr pod vodou po dobu 30 minut. Na internetu najdete stovky videí, kde s iPhonem dělají lidé pod vodou neuvěřitelné věci a všechny je bez problémů přežije. Problém je však v tom, že kdyby je náhodou nepřežil, tak Apple na vady způsobené vodou nebude brát zřetel a reklamaci neuzná, což sám uvádí v reklamačním pořádku v balení telefonu a také na svých webových stránkách.

Osobně jsem zkoušel telefon osprchovat vodou a ponořit jej pod vodu, ovšem stejně u toho všeho mám takový divný pocit. Telefon to samozřejmě přežil, ale když by nepřežil, je to jen a jen váš problém. Pokud se tedy chcete vyvarovat nepříjemnostem, měli byste iPhone 7 používat tak, aby vám maximálně zmoknul a brát jeho voděodolnost jako výhodu v případě, kdy na něj omylem vylejete sklenici s vodou. Nic víc byste však raději riskovat neměli. Telefon to vydrží a zvládne i nějaké to šnorchlování a podobně, ovšem když se náhodou stane, že to nezvládne, máte jednoduše smůlu. Voděodolnost je však i tak super vychytávka a od telefonu v roce 2016 ji očekávám jako samozřejmost. Zkrátka vám to dává pocit jistoty, že když zmoknete na 99,9% se nic nestane, ale na potápění raději zapomeňte i když by se pravděpodobně také nic nestalo.

Další novinkou je pak nový displej, který nabízí o 25% vyšší jas než iPhone 6s a také má širší barevný gamut, což znamená, že dokáže vykreslit barvy z více odstínů a lépe stínovat. Displej je skutečně perfektní, ovšem na někoho už může být až moc líbivý, jestli mi rozumíte. Apple totiž už u displeje zachází až na samou hranici toho, kdy je ještě jas přirozeně jasný a barvy jsou takové, jaké mají být a toho, kdy už jsou barvy neonové a displej svítí až zbytečně moc. Věřím, že v některých situacích si řeknete, že jsou barvy skutečně příliš neonové, v drtivé většině pohledů se vám však bude displej nového iPhonu líbit. Mně osobně skutečně již připadají barvy někdy až příliš neonové, ale je to věcí vkusu a také zvyku.

iPhone 7 nabízí nově procesor Apple A10 Fusion a s tím spjatý koprocesor M10. Apple se tak může chlubit dvojnásobnou rychlostí a trojnásobným výkonem grafického čipu oproti iPhone 6. V praxi to znamená, že se aplikace typu Real Racing 3 a podobně náročné věci spouští skutečně bleskově. Výkon oceníte zejména v aplikacích, samotný systém jede stejně rychle jako v iPhone 6s a jedinou výjimkou je multitasking, kde pocítíte, že to jde ještě rychleji, než to uměl iPhone 6s. Rychlost je skutečně působivá a v aplikacích v podstatě na nic nečekáte, a to nejen co se jejich spouštění týká, ale především pak například při přechodu z menu k samotné hře, kdy se závody nebo jednotlivé mise a levely načtou okamžitě po stisknutí tlačítka play. Pokud vám tedy výkon staršího iPhone 6s, případně 6 omezoval, pak nyní budete spokojeni, rychleji byste totiž již nestíhali mačkat displej.

iphone-7-lsa

3D touch, 450Mb/s a delší výdrž
Novinka nabízí oproti svému předchůdci výrazně větší haptický motorek, který nyní zabírá téměř celou spodní část telefonu. Právě haptický motorek přitom souvisí s funkcí 3D Touch o jejíž detekci se sice stará displej, ale odezvu má na starosti motorek. Ta je nyní oproti iPhone 6s mnohem výraznější a máte pocit, že se vám prst skutečně boří do displeje podobně jako u samotného Touch ID. Pokud tento pocit tedy máte rádi například z Apple Watch, u iPhone 7 si jej vychutnáte plnými doušky.

U modelu iPhone 7 Plus je však rozdíl v tom, jestli 3D touch používáte v horní nebo spodní části obrazovky a je citelně znát, zda je ikona nebo prvek, u kterého tlačíte na displej ve spodní části nebo třeba úplně nahoře. Motorek je v telefonu jen jeden a je umístěn ve spodní části telefonu, díky čemuž jsou pocity při 3D touch závislé na tom, jak blízko motorku tuto funkci používáte. Tento detail společně s nepříjemnými vibracemi telefonu při používání reproduktorů mě nutí k zamyšlení, zda inženýři skutečně někde neudělali chybu. Jinde bych to přehlédl, ale vždyť tady jsme u Applu, u toho Applu který měl vždy vše perfektní a nyní mám mít jiný pocit z jedné z nejnovějších funkcí v oblasti telefonů v závislosti na tom, kde na displeji ji použiji? To vážně?

Novinka nabízí také jednu vychytávku v oblasti mobilního připojení, a to podporu 4G LTE Advanced sítí, které jsem však bohužel neměl možnost vyzkoušet. V centru Bratislavy jsem použil stejnou SIM kartu od Telekomu s 4G LTE na iPhone 6s a iPhone 7 Plus a rychlost byla v podstatě totožná a to i při měření pomocí speedtestu. Co je však zajímavé je fakt, že i když Speedtest žádný rozdíl v rychlosti neodhalil, načítání stránek, respektive jejich vykreslování, bylo na iPhone 7 znatelně rychlejší. S 4G LTE Advanced příliš nepochodíte ani v ČR, kde je toto pokrytí jen na skutečně málo místech. Pokud zrovna žijete na nich, pak vás větší rychlost může těšit, pokud ne, tak vás tato novinka příliš zajímat nemusí. I tak si však užijete jednu zajímavost a tou je podpora hovorů přes Wi-Fi nebo LTE, díky čemuž jsou hovory skutečně citelně kvalitnější, telefon však toto připojení použije jen v případě, kdy je klasický GSM signál špatný.

iPhone 7 nabízí také delší výdrž baterie, a to jak u modelu Plus tak i u klasického modelu. Plus varianta nabízí o hodinu delší výdrž při aktivním používání, zatímco klasický model až o dvě hodiny delší výdrž oproti iPhone 6s. Rozdíl je znatelný a je pravdou, že i ta hodina aktivního používání navíc je v rámci klasického používání znát. Opět mi však nedá nepřipomenout rychlé nabíjení, tedy funkci, kterou by v roce 2016 čekal od telefonu snad každý.

img_0601

Fotoaparát
Tou na první pohled největší novinkou nového iPhone 7, a obzvláště pak námi recenzovaného modelu Plus, je fotoaparát. Apple poprvé v historii nasadil do svého Plus modelu fotoaparát se dvěma objektivy. Hlavním důvodem, proč najdeme v novém iPhonu dvojici objektivů, je možnost dvojnásobného optického přiblížení a až desetinásobného digitálního přiblížení. Co se týká digitálního přiblížení, na to zapomeňte rovnou, protože je zkrátka nepoužitelný stejně jako jakýkoli jiný digitální zoom na světě. Dvojnásobný zoom však funguje skvěle a skutečně plnohodnotně přiblíží focenou scénu. Jakmile optický zoom použijete spadne vám sice světelnost z ƒ/1,8 až na ƒ/2,8, ale za dobrého počasí to nijak významně nevadí. Nicméně jakmile je šero, je již dvojnásobný zoom jen těžko použitelný.

Dvojnásobný zoom je však něco, co vám ve výsledku příliš nepomůže a navíc, za ty roky, co jsme věděli, že zoom je něco, co se u smartphonů zkrátka nepoužívá, fotíme tak nějak bez něj a upřímně to nikomu nikdy nějak významně nevadilo. Co se týká zoomu, který je tou nejvíce propagovanou vychytávkou, osobně si myslím, že to není nic kvůli čemu se vyplatí kupovat větší model.

Bohužel druhou vychytávku, kterou je režim portrét, jsem netestoval vzhledem k tomu, že prozatím není oficiálně dostupný, jelikož je součástí iOS 10.1 a k dispozici je zatím úplně první betaverze, kde ještě není tak úplně doladěný. Nechtěl jsme tedy hodnotit něco, co telefon v současné době neumí a ani to prozatím nemá k dispozici v plné verzi. Režim portrét dokáže rozostřit pozadí a naopak zaostřit objekt vpředu, aby vznikla skutečně zajímavá fotografie, kterou je v současné době možné pořídit jen zrcadlovkou. Jakmile bude tato funkce dostupná, určitě se na ni podíváme.

Apple má však API fotoaparátu přístupné pro vývojáře a tak je jen otázkou času, kdy si šikovní vývojáři najdou způsoby jak dvojici kamer využít. Například už nyní se dostala do App Store aplikace, která umí díky duálnímu fotoaparátu vyfotit zajímavé 3D fotografie. Jsem si ale jistý, že vývojáři přijdou i s nějakou dalších skvělou funkcí.

Co se klasického focení týká, je patrné, že má iPhone v návaznosti na nový displej líbivější barvy, ale záměrně neříkám kvalitnější, protože jsou zkrátka jen líbivější. Záleží na vkusu. Na někoho budou barvy na fotografiích již příliš umělé, někdo si je bude naopak pochvalovat. Nicméně úplně upřímně řečeno, nějaký významný rozdíl kromě barev, který více souvisí spíše s displejem než fotoaparátem oproti iPhone 6s nepozoruji. Optická stabilizace je super vychytávka a rozhodně ji oceníte, ale kvalita fotografií mi připadá velmi podobná té, kterou zvládá iPhone 6s.

Test optického zoomu

Klasické fotografie

Fotografie focené na výšku

Fotografie pořízené v šeru

Co se fotografií za šera týká, jsou znatelně lepší a kvalita se skutečně posunula nahoru, ovšem stále to není to, co bych si představoval a zřejmě si na plnohodnotné focení za ponurých podzimních večerů budeme muset ještě nějaký ten pátek počkat. Problém však nevidím ani tak ve fotoaparátu iPhonu, jako spíš v absenci možností nastavení. Když budete fotit s nejdražší zrcadlovkou na světě na automatický režim, fotografie také nebudou dokonalé. Problém je zkrátka v tom, že si nemůžeme nastavit čas, rychlost a iso.

img_7234

Kde je však opravdu obrovský rozdíl je v rámci přední FaceTime kamery. Ta se totiž dočkala nejen sedmi megapixelového senzoru, oproti pěti megapixelovému u předchozí generace, ale také toho pro FaceTime hovory nejdůležitějšího – konečně je full HD! Rozdíl v přední kameře je skutečně obrovský a všimnete si jej nejen na fotografiích, ale zejména při volání a to i na displeji telefonu, nemluvě o tom, když voláte s někým, kdo se na vás dívá například na iMacu. Rozdíl v přední kameře je obrovský a nikdy bych neřekl, že rozdíl mezi Full HD a HD u FaceTime kamery může být až tak velký. Na první pohled však zjistíte, že toto se Applu zkrátka povedlo a všimnete si, že rozdíl u FaceTime kamer je mnohem větší než u zadní kamery.

iphone-7-plus

Resumé
Nedělám si iluze, že zrovna recenze iPhone 7 Plus je pro člověka, který si jej chce pořídit, tím, čím se bude řídit. Ale upřímně musím říct, že pokud chcete nový iPhone a máte iPhone 6s nebo 6, tak jej prodejte a za těch pár korun doplatku budete mít opět nový telefon. Pokud máte nějaký starší model, pak jej už stejně vyměnit musíte, protože ten co máte v kapse pomalu přestává stíhat. Novinka je tedy v podstatě pro každého, kdo už nějaký ten iPhone má, téměř jasnou volbou.

Nový iPhone nenabízí nic revolučního, ale až na jednu věc, která mě skutečně mrzí, a to je rychlé nabíjení, nabízí vše, co by měl telefon v dnešní době obsahovat. Máte k dispozii kvalitní displej, fotoaparát, nově také kvalitní zvuk, senzor otisků prstů a v neposlední řadě voděodolnost. To vše dohromady zkrátka dělá z iPhonu 7 telefon pro rok 2017, ale rozhodně ne telefon pro rok 2020. Apple zkrátka tak nějak nabídl vše, co se od něj čekalo a upřímně řečeno také to, co musel. Kdyby totiž novinka tyto vychytávky nedostala, byla by již dnes zastaralá.

Bohužel žádné převratné revoluce jsme se nedočkali, což však platí u všech současných telefonů, a tak zkrátka i Apple, stejně jako ostatní, musí čekat na okamžik, kdy se opět objeví nějaká nová technologie, kterou bude mít možnost nasadit. Do té doby bude zkrátka jen vylepšovat to, co již nějaký ten pátek známe a přidávat vychytávky typu 3D touch, optický zoom nebo haptické tlačítko. Vše jsou to sice skvělé novinky, ale tak nějak evoluční a nikoli revoluční.

Neberte to zle, iPhone 7 vás rozhodně nezklame a to co uměla šestka teď umí sedmička naprosto dokonale a jedná se o skvělý a pro fanoušky Applu rozhodně nejlepší telefon na trhu, ale zkrátka pokud čekáte něco, co si vás omotá kolem prstu a vy tu vychytávku budete používat den co den, tak ta prostě chybí a musíme na ni čekat minimálně do dalšího modelu. Sedmička neobsahuje nic, co byste mohli ukázat kamarádovi a on si z toho takříkajíc sedl na zadek.

recenze-iphone-7-plus-fb-2

Dnes nejčtenější

.