Zavřít reklamu

songza-ikonaKeď Apple oznámil odkúpenie spoločnosti Beats, viacerí žartovali o tom, ako dlho bude trvať kým podobnú udalosť oznámi konkurencia. No to, o čom sa žartovalo, sa nakoniec stalo realitou. Google totiž oznámil, že odkupuje hudobnú streamovaciu službu Songza, ktorá funguje na podobnom princípe ako služba Beats Music, ktorú Apple získal spolu so slúchadlami a zároveň mu umožnila uviesť svoju prvú službu pre platformu Android. Samotná služba Songza je dnes dostupná na Android aj na iOS. Cena, za ktorú Google službu odkúpil, nebola oznámená, no špekuluje sa o čiastke 15 miliónov dolárov.

Songza vzniklo v roku 2007, no veľkej zmeny sa dočkala v roku 2011, odkedy služba funguje na novodobom princípe, ktorý zahŕňa prítomnosť playlistov, ktoré boli navrhnuté a vytvorené hudobnými expertmi tak, aby najlepšie pasovali k určitým aktivitám a k nálade. Práve preto sa tu nachádza množstvo playlistov s názvami, ktoré vyjadrujú pocity alebo fyzickú činnosť. Ako príklad môžu poslúžiť napríklad názvy playlistov „Cvičenie“, „Šťastné zobudenie“ alebo „Cítim sa sebaisto“. Služba Songza má s Beats Music spoločnú jednu zásadnú vec a to tú, že hudobné playlisty sú navrhované a upravované expertmi v danej oblasti, čiže sa nejedná o žiadne softvérovo generované playlisty, pokiaľ nepočítame funkciu The Sentence v Beats Music. Táto funkcia totiž vygeneruje playlist na báze polohy užívateľa, jeho nálady a jeho obľúbených žánrov.

Po odkúpení však má Songza s Beats Music spoločnú ďalšiu vec. Podobne ako Apple, aj Google oznámil, že služba Songza ostane nezávislá, no Google plánuje integrovať jej súčasti do svojich služieb, vrátane služby Hudba Play, ktorá je na našom území už nejaký čas dostupná. Songza má však jeden zásadný rozdiel – kým Beats Music využíva 250 000 predplatiteľov, službu Songza využíva 5 miliónov užívateľov. Netreba sa však čomu diviť – je bezplatná a obsahuje reklamy.

Songza
Songza

*Zdroj: Google

Dnes nejčtenější

.