Zavřít reklamu

Tak ako dnes, tak aj v minulosti Apple testoval niekoľko prototypov predtým, než predstavil finálny produkt. Výnimkou nie je ani Macintosh a aj keď väčšina prototypov dnes už nefunguje, prototyp prvého Macintoshu spred 30 rokov funguje ešte aj dnes. Server Cult of Mac sa práve na tento prototyp pozrel a odhaľuje o ňom mnohé, doposiaľ nepoznané fakty. Hneď na úvod sa stretávame s 5.25″ disketovou mechanikou Twiggy, ktorá sa nachádzala v komerčnej verzii Apple Lisa.

Macintosh 128K, ktorý Apple nakoniec predával, v skutočnosti využíval 3.5″ mechaniku od Sony a zároveň ponúkal mierne odlišný dizajn. Prototyp nemal na prednej strane žiadne vetranie, čo Apple napravil vo finálnej verzii. Prototyp sa podarilo spustiť dvom ľuďom, bývalému programátorovi z Applu, Gabrealovi Franklinovi a zberateľovi starých Macintoshov, Adamovi Goolevitchovi. Zaujímavé však je, že ani samotný Goolevitch nečakal, že tento prototyp ešte existuje! „Počas posledných 15 rokov som počúval príbehy o ‚Twiggy Macintosh‘ počítači a preto som po ňom pátral. Bolo to niečo ako mýtus alebo legenda – niečo ako jednorožec,“ uviedol zberateľ pre Cult of Mac.

3-Twiggy-and-Standard-Mac

Sprevádzkovať tieto počítače bolo ďaleko ťažšie než ich vypátrať. Aj preto dnes existujú na celom svete iba dva funkčné prototypy. Zároveň sa jedná o úplne prvé, najstaršie funkčné Macintoshe. Steve Jobs chcel, aby bol počítač čo najlepší vo svojom obore a preto chcel, aby sa čo najlepšie vyrovnal počítaču Lisa od konkurenčného tímu. Lenže mechaniky Twiggy neboli veľmi spoľahlivé a práve preto sa Steve Jobs rozhodol, že túto mechaniku z počítaču Macintosh vynechá. V tej dobe sa do Applu dostali testovacie vzorky mechaník od Sony a pretože využívali plastové disky, Jobs si ich okamžite zamiloval.

5-Motherboard-Comparison

Ako sa ale dostal počítač k Adamovi Goolevitchovi? Počítač v skutočnosti patril istému rytcovi, ktorému ho Apple poslal na skúšku, zatiaľ čo bude pracovať na dekoráciách pre blížiacu sa oslavu v sídle spoločnosti Apple. Keď spoločnosť uznala, že sa jedná o prototyp, chcela ho získať späť, no nakoniec sa rozhodlo, že si ju môže dočasný vlastník nechať natrvalo. Ten po viac ako 30 rokoch kontaktoval zberateľa, ktorému ho chcel predať za nižšiu cenu. Tak sa aj stalo a Goolevitch chcel tento počítač čo najrýchlejšie spustiť. Nanešťastie mal poškodenú mechaniku a tak si musel zaobstarať mechaniku z počítaču Lisa, ktorá bola identická. Ďalej v spolupráci s Gabrealom Franklinom a Jamesom McPhailom obnovili nefunkčný systém a potom sa na obrazovke zjavila grafika systému Macintosh.

Nakoniec sa Goolevitch podelil aj o fotografie, na ktorých môžeme vidieť prototyp systému Macintosh. Zaujímavosťou je, že tento prototyp obsahoval množstvo ikon, ktoré sa vo finálnej verzii vôbec neobjavili. Hneď na úvod to je ikona @ namiesto loga Apple a ikony. Zároveň sa menili aj názvy – Finder sa v tej dobe volal MacStuff a MacWrite sa pre zmenu volal MacAuthor. Nachádzame tu aj ikony akýchsi tvárí. Nie je známe, komu tieto tváre prináležia, no špekuluje sa, že sa jedná o typický výraz vývojárov, ktorí pod Stevom Jobsom strávili desiatky hodín vyvíjaním systému Macintosh. Zaujímavosťou je, že dialógové okná vtedy obsahovali ikonku „Steve sez…“, čo znamená „Steve says“, teda „Steve hovorí“. Nebyť toho, že Apple odstráni Steva zo systému Mac, Steve by radil užívateľom ešte aspoň desať rokov po tom, ako bol z Applu vyhodený!

9-Steve-Sez-2
*Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.