Zavřít reklamu

Nech už to znie akokoľvek neuveriteľne, aj v časoch ohromného množstva únikov sa objavujú informácie, ktoré by len málokto tušil. Pravda, jedná sa predovšetkým o informácie týkajúce sa minulosti, ale aj tieto tvrdenia dokážu ľudí poučiť, dať im na vedomie, ako to vlastne v skutočnosti je a čo, respektíve kto stojí za dnes legendárnymi znakmi spoločnosti Apple. Práve u nás si môžete prečítať 11 pozoruhodných vecí, ktoré ste mohli, ale aj nemuseli vedieť o Apple a jeho zakladateľovi Stevovi Jobsovi.

Steve Jobs bol adoptovaný a z polovice Sýrčan

Steven Paul Jobs by sa dnes mohol volať úplne inak a svet by ho vôbec nemusel poznať ako technologického revolucionára. Ba čo ešte viac, rok 1984 by možno skutočne vyzeral tak ako to predpovedal Apple v reklame a digitálny svet by patril IBM. Steve Jobs bol v skutočnosti potomkom dvoch 23-ročných študentov študujúcich na Wisconsinskej univerzite. Jeho biologickí rodičia, Joanne Schieble a sýrsky imigrant Abdulfattah Jandali sa ho vzdali. Steva sa neskôr ujal Paul a Clara Jobsoví, ktorých Steve už od detstva bral ako skutočných rodičov, aj keď o adopcii vedel.

Cena počítaču Apple 1 bola číslom Satana

Aj keď z histórie vieme, že veľkoobchodná cena prvého počítača od Apple predstavovala 500 dolárov, bežne sa tento prístroj predával za „satanských“ 666,66 dolárov. Nejednalo sa pritom o úmysel. Steve Wozniak totiž k pôvodnej cene pripočítal jednu tretinu, čím sa dostal na túto úroveň. Nebyť toho, že chcel Woz všetko zjednodušovať a veril, že opakujúce sa čísla si človek zapamätá lepšie, miesto 667 dolárov sa počítač začal predávať za spomínaných $666.66.

Apple_1_b
Apple expeduje produkty výhradne letecky

Prečo je cena produktov spoločnosti Apple vyššia oproti konkurencii? Môže za to preprava. Spoločnosť totiž vsádza na rýchlosť prepravy ako na jej cenu a aj preto je dnes Apple najväčším zákazníkom spoločnosti Cathay Pacific, čo sa týka prepravy nákladu. Spoločnosť si je vedomá, že letecká preprava vyjde drahšie, na druhú stranu preprava tovaru z Číny do USA trvá len 15 hodín, zatiaľ čo loďou by preprava trvala 30 dní.

Macintosh je typ jablka

Symbolika sa prejavuje aj tu a jablčná spoločnosť stojí za počítačom s viac než výstižným názvom. Macintosh nie je len názov počítačov Apple, ale je to istá odroda jablka. Jedná sa navyše o najobľúbenejšiu odrodu jabĺk Jefa Raskina, vtedajšieho vedúceho tímu Macintosh. Jobs chcel podľa mnohých zmeniť názov tohto zariadenia, no jeho plány mu nevyšli a tak je s nami pojem Macintosh, respektíve Mac, dodnes. A aj keď sa niekomu nemusí tento názov pozdávať, zrejme mi dáte za pravdu, že názov „Bicycle“ od Jobsa nie je príliš vhodný pre počítač.

Hero Shot fotografie na stránke Applu nie sú generované počítačom

Určite sa vám páčia reklamy, na ktorých vyzerajú produkty spoločnosti Apple jednoducho unikátne. Či už sa jedná o prekrásnu sériu fotografií na webe alebo na billboardoch, človek by niekedy povedal, že sú tieto obrázky generované počítačovo. Nie je to tak a v skutočnosti tieto fotografie pochádzajú od profesionálnych fotografov, ktorí venujú desiatky hodín do vytvorenia dokonalých záberov, pre ktoré človek jednoducho chce vyskúšať vyobrazený produkt. Každá finálna fotografia sa navyše skladá zo stoviek rôznych vysokokvalitných fotiek, ktoré sú neskôr skombinované.

ios_hero
Steve Wozniak pracuje v Apple

Aj keď by človek pri spätnom pohľade povedal, že Steve Wozniak odišiel zo spoločnosti Apple, v skutočnosti to tak nie je. Apple ho naďalej berie ako svojho zamestnanca, a to aj keď do práce nechodí. Ročne si takýmto spôsobom privyrobí asi 120 000 dolárov.

Oh wow. Oh wow. Oh wow.

Nejedná sa o žiadny reklamný slogan, ale o posledné tri slová, ktoré Steve Jobs podľa všetkého preniesol predtým, ako navždy opustil tento svet. O túto zaujímavosť sa so svetom podelila jeho sestra Mona, pričom Steve sa v tom čase pozrel za prítomných členov rodiny. Čo vtedy Steve Jobs uvidel, sa nikto nikdy nedozvie.

Apple mal troch zakladateľov

Spoločnosť Apple mala v skutočnosti troch zakladateľov. Boli nimi Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne. Zatiaľ čo dnes fanúšikovia poznajú len dvoch Stevov, Ron Wayne v skutočnosti stojí za úplne prvým logom spoločnosti Apple, manuálom k Apple 1 a rovnako spísal dohodu o založení spoločnosti. Wayne vlastnil 10% akcií spoločnosti Apple, no z obáv o krach ich po dvoch týždňoch predal za 800 dolárov. Iróniou osudu je, že dnes by jeho podiel predstavoval takmer 50 miliárd dolárov.

apple-first
Za bielym iPodom stojí Jony Ive

Za ikonickými „bielymi“ produktami spoločnosti Apple nestojí Steve Jobs, ako by niekto očakával, ale jeho šéfdizajnér Jony Ive. Steve totiž preferoval farebné produkty, zatiaľ čo Ive sa už ako študent zaoberal svetlými, bielymi farbami pre techniku. iOS 7 je toho dôkazom. Ako neskôr uviedol Doug Satzger, bývalý dizajnér Applu, Jobs odsúhlasil odtieň šedej, ktorý bol skoro identický s bielou farbou. Farba nesie pomenovanie Moon Grey a stretávame sa s ňou prakticky na každom „bielom“ produkte spoločnosti Apple.

First iPod
Posadnutosť balením

Apple nielen, že dbá na vzhľad produktov, ktoré predáva, ale aj na spôsob, akým tieto produkty balí. Vo vnútri spoločnosti sa totiž okrem bežného dizajnérskeho laboratória a testovacieho laboratória nachádza aj ďalšie, prísne tajné laboratórium, kam môžu vstúpiť len vyvolení. Toto laboratórium má na starosti navrhovanie a testovanie balení pre produkty, ktoré spoločnosť Apple predáva. Dizajnéri balení navyše trávia desiatky hodín testovaním rôznych prototypov krabíc, kým dospejú k finálnemu dizajnu. Pevne veríme, že toto laboratórium má na svedomí nedostatok papiera v spoločnosti, čo vysvetľuje jej snahu presadiť iBooks a Kiosk.

Mac v tvare mužského prirodzenia?

Nedalo nám nespomenúť zaujímavosť, ktorú odhalila biografia Jonyho Iva. Slávna lampička či slnečnica, iMac G4, bola aj napriek svojmu unikátnemu dizajnu terčom posmeškov zo strany dizajnérov. Môže za to predovšetkým kovová tyč spájajúca displej s hardvérom počítača a dvojica guľatých reproduktorov, ktoré Apple dodával spolu s iMacom. Práve tieto tri prvky boli v krabici usporiadané tak, aby pri priamom pohľade zvrchu pripomínali mužské prirodzenie.

imac-joke
*Zdroj: Business Insider

Dnes nejčtenější

.