Zavřít reklamu

V době kdy čím dál tím větší množství času trávíme u počítačů v pohodlí našich křesel, máme čím dál tím silnější touhu monitorovat každý krok který uděláme a mít co největší přehled nad naší aktivitou. Pokud nejste vyloženě sportovec a nechcete běhat s Nike+, může vás zaujmout Fitbit zip. Ten je zajímavý především svojí velikostí, která jej přímo předurčuje pro každodenní nošení za jakýchkoli okolností. Fitbit Zip je totiž tak malý, že jej bez problémů stržíte do kapsy, připnete na tričko nebo jej dámy v posilovně mohou připnout na sportovní podprsenku. Právě velikost je největší výhodou tohoto nejmenšího měřiče aktivit na trhu. Pojďme se podívat co vše Fitbit Zip nabízí a zda je jeho velikost skutečně výhodou.

Kromě samotného Fitbit Zip najdeme v balení také ocelový klip se silikonovým povrchem díky kterému můžeme měřič připnout na oděv, USB Bluetooth 4.0, vyměnitelnou baterii a klíč na otevření krytu baterie. Vzhledem k tomu, že synchronizace probíhá přes Bluetooth, je poměrně škoda že musíme své USB porty zaplnit dalším příslušenstvím, pomocí kterého probíhá synchronizace mezi počítačem a Fitbit Zip. Přece jen například MacBooky nemají zrovna největší množství USB portů na světě a tak pokud jeden z nich využijeme pro Fitbit Zip, zbývá nám již jen polovina z nich. Synchronizace pomocí vestavěného Bluetooth bohužel není možná a dodávaný USB stick musíme využít. silikonový klip je skutečně velmi pevný a nejen že chrání samotný snímač, ale umožňuje také jeho připnutí na oděv s tím, že díky pevnosti klipu se nemusíte bát o svůj Fitbit Zip ani při těch nejzběsilejších aktivitách. Vzhledem k velikosti neobsahuje Fitbit Zip žádný port pro nabíjení a plně se spoléhá na vyměnitelnou baterii, která vydrží 4-6 měsíců.

fitbit

Fitbit Zip je nutné synchronizovat s počítačem nebo mobilním telefonem/tabletem pomocí speciální, zdarma dostupné aplikace. Problém je v tom, že vzhledem k Bluetooth 4.0 mají majitelé starších telefonů nebo tabletů smůlu a musí svůj Fitbit synchronizovat pouze pomocí PC nebo Mac. Mezi podporované tablety a telefony totiž patří pouze iPhone 4S, iPhone 5, Galaxy S III, Galaxy Note II, iPod touch 5. generace, iPad 3. generace a samozřejmě novější modely těchto strojů, případně pak další telefony a tablety s Bluetooth 4.0. Telefon nebo počítač však slouží skutečně pouze na synchronizaci, veškerý přehled o svých datech máte stejně jako například v případě řešení od Nike přímo na webové stránce, tentokrát na fitbit.com. Právě ony webové stránky jsou u každého takového produktu tím největším tahákem a fitbit.com nabízí zajímavé grafické řešení v podobě skutečně velkých dlaždic, které zobrazují veškeré dostupné informace. Na fitbit.com také měníte nastavení svého zařízení, stejně jako informace o své váze, výšce, délce kroků a dalších detailech, které zpřesňují měření. Synchronizace probíhá pomocí aplikace Fitbit Connnect, která však slouží skutečně jen pro přenos dat mezi zařízením a webovou stranou a můžete ji mít spuštěnou v MenuBar. Stejně tak je možné nastavit automatickou synchronizaci dat v případě, kdy jste méně než šest metrů od svého počítače.

IMG_5520

Fitbit Zip je na první pohled skutečně kvalitně zpracované zařízení, které připomíná miniaturní tachometr na kolo. Díky konstrukci je odolný proti stříkající vodě, prachu a špíně. Senzor samozřejmě není možné používat při plavání, ale pokud půjdete cvičit během letních měsíců a budete se skutečně hodně potit, Fitbit si s tím poradí. Žádné výmluvy proč nemáte změřeny své data neumožňuje ani provozní konstrukce, která zvládá teploty od -18 do + 55 stupňů a výšku až přes 9000 metrů. Jediné k čemu bych měl výtku je absence podsvíceného displeje, ten však Fitbit zip neobsahuje kvůli úspoře baterie. Pro měření využívá Fitbit Zip MEMS 3-osý akcelometr měřící pohybové vzorce pro určení spálených kalorií, nachozené vzdálenosti a uražených kroků. Na displeji se zobrazuje přehled o ujitých krocích, vzdálenosti, spálených kaloriích, hodiny také takzvaný Fitbit smajlík, který dává patřičně najevo zda jste plni síly a aktivit nebo se nudíte v křesle stejně jako on. Mezi jednotlivými položkami přepínáte pomocí klepnutí na displej Fitbit, což funguje velmi spolehlivě.

IMG_5490

Celkově mě spolehlivost produktu zarazila, poté co jsem naběhal přes 1000Km s Nike+ jsme zvyklí na to, že u podobných zařízení se nehraje nejen na metry, ale mnohdy ani na desítky metrů. Fitbit Zip je však skutečně velmi přesný a pokud si například se zařízením hrajete v ruce a hýbete s ním, nenaměří ani jeden ujitý metr. V momentě kdy však začnete chodit, měří se kroky skutečně spolehlivě. Bohužel je Fitbit spolehlivý jen do chvíle, dokud nenastoupíte do auta. Pohyb v autě totiž způsobuje, že gyroskop vyhodnocuje vše jako kroky a tak najednou zjistíte, že nebylo problém urazit 200Km za dvě hodiny a udělat při tom několik desítek tisíc kroků.

IMG_5486

Fitbit Zip je produkt, který podle mého názoru ocení zejména ženy. Přece jen muž si jde většinou zaběhat nebo měří svůj výkon ve fitku na benchpress, nikoli počtem ujitých kroků. Právě pro dámy jistě přijde vhod růžová barva, kterou dále doplňuje černá modrá nebo zelená. Fitbit Zip je velmi přesné zařízení, které má skutečně kvalitní algoritmus na rozeznání chůze a spálených kalorií. Pokud tedy sháníte krokoměr, který má trošku pokročilejší funkce a přijatelnou cenu 1349Kč, čeká Fitbit zip právě na vás. Na druhou stranu pokud však již vlastníte například chytrý mobilní telefon nebo iPod, máte krokoměr k dispozici i bez dalšího příslušenství. Zde však oceníte především velikost Fitbit Zip, která předurčuje zařízení ke každodennímu nošení. Přece jen váha 8 gramů a rozměry 35,5mm x 28mm x 9mm jsou s mobilním telefonem nebo iPodem nano nesrovnatelné.

  • Fitbit zip a další produkty z řady Fitbit si můžete zakoupit na designbag.cz
  • Fitbit zip a další produkty z řady Fitbit si můžete zakoupit na designbag.sk

fitbit_zip

Dnes nejčtenější

.