Zavřít reklamu

Keď sa už zdalo, že Apple potvrdí, že sa skutočne nepodieľal na žiadnej kartelovej dohode s knižnými vydavateľstvami, na internete sa objavil nový e-mail Steva Jobsa, ktorý ale nebol odoslaný. Tento e-mail, ktorý sa na verejnosť dostal len v týchto dňoch, obsahuje detaily ohľadom tajnej dohody, ktorá mala zabezpečiť zvýšenie ceny digitálnych kníh v obchode Amazon Store, keďže ten ponúkal pôvodne knihy za nižšiu cenu ako tie v Apple iBookstore.

Tento nový e-mail môže potvrdiť, že vedenie Applu skutočne tlačilo na vydavateľov, aby sa pokúsili zmeniť svoju cenovú politiku a zvýšili ceny svojich kníh. Steve Jobs len necelé dva týždne pred ohlásením iPadu odoslal SVP internetového softvéru a služieb, Eddymu Cueovi, v ktorom píše:

„Prežijem to, pokiaľ donútia Amazon k tomu, aby prijal novú obchodnú politiku pre všetky nové knihy v prvom roku. Nie som si istý, či dokážeme byť konkurencieschopní, pokiaľ to nespravia…“

Vzhľadom k tomu, že Steve Jobs sa vždy snažil presadzovať svoje názory, môžeme usúdiť, že aj v tomto prípade sa Jobs pokúsil prispôsobiť obchodnú politiku k obrazu svojmu. Apple mal podľa doterajších správ údajne donútiť knižné vydavateľstvá k tomu, aby prijali novú obchodnú politiku a zvýšili cenu kníh v obchode Amazon Store, ktorý je najsilnejším konkurentom pre Apple a jeho obchod s knihami. Podľa niektorých mal Apple dokonca používať vyhrážanie, spoločnosť však tvrdí, že celá kauza je len konšpiráciou a dohoda mala prebiehať len medzi vydavateľstvami. Tie sa rozhodli zaplatiť finančné odškodné, pretože podľa súdu pripravili Američanov o stovky miliónov dolárov. Eddy Cue má vypovedať na súde už zajtra.

ibooks-textbooks-two-up-white-ipad

*Zdroj: Fortune

Dnes nejčtenější

.