Zavřít reklamu

Dnes, šesť dní pred konferenciou WWDC 2013 sa začína zrejme jeden z posledných súdnych procesov vrámci kauzy, ktorú má na svedomí Apple s knižnými vydavateľstvami. Podľa informácií malo americké ministerstvo spravodlivosti podať trestné oznámenie na Apple za údajnú kartelovú dohodu, podľa ktorej nesmeli vydavateľstvá kníh ponúkať svoje knihy v elektronickej podobe za nižšiu sumu ako na iBookstore. Apple sa však proti obvineniu bráni a vraví, že sa jedná o bizarné konšpirácie.

Tajná dohoda medzi Applom a vydavateľstvami podľa vlády pripravila konečných spotrebiteľov o stovky miliónov dolárov, keďže Apple údajne povedal vydavateľom, že by tento krok mohol zaistiť rast cien elektronických kníh. Právnik zastupujúci Apple obhajuje spoločnosť a vraví, že pri uzatváraní zmlúv s vydavateľstvami bral ohľad iba na svoje vlastné podnikateľské záujmy. Spoločnosť je zároveň znepokojená tvrdením sudkyne Denise Cote, ktorá v máji tvrdila, že vláda bude schopná predložiť na súde priame dôkazy o tom, že sa Apple vedome zúčastnil konšpirácie, ktorá mala za výsledok zvýšenie cien elektronických kníh.

V polovici uplynulého mesiaca sa objavila správa, podľa ktorej manažéri Applu údajne vydierali vydavateľstvá v čase, kedy malo k tajnej dohode dôjsť. Vydavateľstvu Random House dokonca pohrozil, že ak nepristúpi na podmienky a nezdraží svoje digitálne knihy v Amazon Store, odmietne schváliť jeho aplikáciu do iTunes App Store. Samotný súdny proces potrvá tri týždne.

ibooks-textbooks-two-up-white-ipad

*Zdroj: iDnes.cz

Dnes nejčtenější

.