Zavřít reklamu

Redaktor svetoznámeho magazínu Forbes David Cole v priebehu víkendu zverejnil veľmi zaujímavú analýzu loga spoločnosti Apple, ktorá však môže sklamať milovníkov dokonalosti, akú Apple stvárňuje. Už pred niekoľkými rokmi začal internetom kolovať obrázok, ktorý zobrazoval logo kalifornskej spoločnosti ako dokonalé stvárnenie zlatého rezu, teda prvku, ktorý je najmä v umení označovaný za symbol dokonalosti a presnosti. Podľa nového odhalenia je však zrejmé, že logo Apple nie je až také dokonalé, ako sa mohlo na prvý pohľad zdať.

David Cole sa hneď na úvod rozhodol zistiť si fakty, ktoré predchádzali doterajšiemu logu spoločnosti Apple. Prvotná verzia farebného loga, ktoré vytvoril Rob Janoff, nebola geometricky dokonalá, o čom sa môžete presvedčiť nižšie. Janoff preto neskôr odovzdal toto logo do rúk dizajnérskej firme Landor & Associates, ktoré ho doviedli do dnešnej, pomerne presnej podoby. Hneď prvé sklamanie čakalo Coleho už pri porovnávaní oficiálneho loga z oficiálnych PR dokumentov a Unicode znaku, ktorý je možné zadať na počítači pomocou klávesovej skratky Shift + Option + K.

apple-ii-prototyp

Prototyp loga Apple ][ (autor: Rob Janoff)

apple-rez

Originálny obrázok, ktorý sa na internet dostal už pred niekoľkými rokmi

Pokiaľ sa totiž rozhodnete porovnať tieto dve logá, zistíte, že sa značne odlišujú, pokiaľ sa jedná o rozmery rôznych jeho prvkov. Apple v tomto prípade na dokonalosť zrejme pozabudol. Pri snahe overiť si zlatý rez prichádzajú ďalšie sklamania. Tie dokonca začínajú už pri samotnom lístku vo vrchnej časti loga. Aj keď sa body dvoch kružníc dotýkajú koncových bodov tohto prvku, kružnice prechádzajú jeho vnútrom. Narozdiel od pôvodného obrázku, ktorý mal za cieľ stvárňovať dokonalosť loga, sa však zisťuje, že kružnice s priemerom 8 v skutočnosti predstavujú 8.2, 8.5, 8.5, 7.5 a 7.5. V týchto číslach teda podľa Coleho slov nie je možné považovať za kandidátov na „zlatý rez“, keďže ich úroveň sa pohybuje na rozmedzí čísel 1,53 až 1,73. Rozdielov oproti originálu je možné nájsť hneď niekoľko. Všetky však nasvedčujú, že logo spoločnosti, ktorej produkty sú stelesnením akejsi dokonalosti a elegancie, má len málo spoločného s takzvaným zlatým rezom.

apple-presskit

apple-ratio1

apple-ratio2

*Zdroj: Forbes

Dnes nejčtenější

.