Zavřít reklamu

Apple získal patent, který v podstatě popisuje vlastní technologii, jak získat mapy podobné Google Street View. Právě Street View je od roku 2007 jedním ze silných nástrojů Google a miliony lidí na celém světě jej používají nejen pro vyhledávání informací na mapách, ale zejména pak pro virtuální cestování po světových metropolích. Google dokázal Street View navíc prodat i marketingově a nabízí tak uživatelům možnost podívat se například do Grand Canyonu nebo pod hladinu moře. V loňském roce pak Google přidal na seznam zemí s podporou Street View také Slovensko, které se zařadilo po boku Česka a dalších zemí, ve kterých se můžete virtuálně procházet.

Patentová přihláška společnosti Apple však ukazuje, že Apple bude dělat ve své vlastní verzi Street View to, co Google neumožňuje. Google totiž vyžaduje aby uživatel neustále klikal na virtuální plochu a pro pohyb se v podstatě neustále přesouval k dalším snímkům. Ve výsledku to tedy znamená, že uživatel Street View zobrazí vždy jen jeden obrázek, který mu umožní 360 stupňový pohyb, ovšem pro posun dále, například ulicí, je nutné aby uživatel opět klikl myší nebo se dotkl displeje svého telefonu nebo tabletu.

Apple namísto toho chce využívat systém, který dokáže procházet ulice pomocí pouhého pohybu vašeho telefonu nebo tabletu. S využití gyroskopu, digitálního kompasu a akcelometru budou uživatele schopni procházet virtuální města bez toho, aniž by se musei dotýkat svého telefonu nebo tabletu. Patent také popisuje Street View jako produkt, který bude schopný komunikovat mezi zařízeními a vytvořit například ze dvou iPhonů položených vedle sebe jednu plochu a zobrazit tak větší rozsah. Podle patentu společnosti Apple mají uživatele možnost také procházet objekty a vstoupit přímo do budov.

Vše zní sice hezky, ale Applu chybí to nejdůležitější tedy podklady, které Google shromažďuje již řadu let a vyvinul vlastní systém fotografování ulic a množství dalších produktů, díky kterým se podařilo nafotit i ty nejvzdálenější kouty světa. Apple tak naráží na problém toho, že je „pouze“ technologickou společností. Apple má jedinečné technologie, které umožňují fantastické věci, ovšem chybí mu tak kvalitní obsah, jaký má například Google, jenž jej shromažďuje již roky.


Zvětšit mapu

*Zdroj: mashable.com

Dnes nejčtenější

.