Zavřít reklamu

Apple má opäť problém s jednou z najdôležitejších krajín sveta, s Čínou. Čínske médiá vrátane štátnej televízie CCTV v priebehu uplynulých týždňov kritizovali kalifornskú spoločnosť za údajnú arogantnosť a tvrdili, že gigant používa voči svojim zákazníkom dvojitý meter, najmä ak sa jedná o záručný servis. Podľa médii je záručná lehota na produkty omnoho nižšia ako v ostatných krajinách a tiež napríklad neumožní tamojším užívateľom vymeniť vonkajší kryt telefónu, pretože podľa zákona by musela spoločnosť obnoviť záruku.

Aj keď Apple spočiatku tieto správy ignoroval, situácia sa vyostrila až tak, že CEO spoločnosti Tim Cook sa rozhodol zverejniť dopis, v ktorom sa ospravedlňuje čínskym zákazníkom, ako aj upozorňuje na zmeny v podmienkach pre tento trh. Podľa Cooka tak došlo k zlepšeniu podmienok servisu iPhone 4 a iPhone 4S, poskytnutiu stručných a jasných záručných podmienok na oficiálnej stránke spoločnosti, zlepšeniu dohľadu a školenia autorizovaných servisných technikov, zjednodušené kontaktovanie Apple Feedback Service.

iphone5-bok

K prehláseniu zo strany spoločnosti však muselo skôr či neskôr dôjsť. Je to totiž práve Čína, ktorá je veľmi významným trhom pre spoločnosť, ako aj miestom, kde dochádza k výrobe drvivej väčšiny jeho produktov. Pravda však môže byť aj niekde medzi, keďže tamojšia vláda podporuje práve domáce spoločnosti a pocit, že na jej trhu rastie podiel americkej spoločnosti, pre ňu nemusí byť priaznivý, obzvlášť ak berieme do úvahy, že Apple údajne pre tento trh pripravuje lacnejší, cenovo dostupný variant jablčného telefónu, ktorý by mal disponovať plastovým telom a hardvérom iPhone 5: „Nedávna oficiálna vládna správa obsahovala nevídané tvrdenie, že čínska závislosť na systéme Android je nebezpečná. Štátni cenzori by mohli začať dávať prednosť domácim operačným systémom, ktoré môžu omnoho ľahšie kontrolovať a monitorovať,“ tvrdí The Economist.

iphone-budget-4

*Zdroj: E15.cz; MacRumors

Dnes nejčtenější

.