Zavřít reklamu

iPhone 6s and iPhone 6s Plus iconVšichni se jistě shodneme, že v Číně působí nejvíce firem, které kopírují design a funkce iPhonu. Některé dokonce vyrábějí přímo falešné iPhony, které jako kdyby originálu z oka vypadly a jejich nadstavba Androidu je na první pohled nerozpoznatelná od iOS. Jiné čínské firmy, jako například Xiaomi, sice nedělají přesné kopie iPhonu, ale silně se u Applu inspirují, i když v současnosti už ne tolik, jako kdysi. Nyní se ale karta obrátila, protože podle pekingských úřadů prý Apple porušuje patent jednoho čínského smartphonu a má tak ve městě zákaz prodávat iPhone 6 a 6 Plus.

Apple totiž údajně svými telefony kopíruje design smartphonu 100C čínského výrobce Baili a proto mu bude zakázáno prodávat v čínském Pekingu iPhone 6 a 6 Plus. Jenže nejbizarnější na tom všem je, že pokud se níže na smartphone Baili 100C podíváte a srovnáte jej s iPhonem 6, tak nenajdete vlastně vůbec nic, v čem by se telefony podobaly.

baili-100c

Apple má celkově v Číně poslední dobou problémy. Minulý měsíc například prohrál soudní spor a název „iPhone“ nyní může používat i tamní firma, která vyrábí kabelky. Čínská vláda také ze dne na den zakázala některé služby společnosti a ani nedala dopředu nějaké varování, což už je jakousi tradicí, v Číně se totiž s ničím moc nemazlí.

Apple si samozřejmě nechce nechat nic podobného líbit a tak podle zdrojů podává žalobu, aby bylo rozhodnutí o zákazu prodeje iPhonů zrušeno. Společnost by se nakonec s Baili mohla domluvit mimosoudně, tedy že se domluví na finanční náhradě.

Nařízení prozatím platí jen v Pekingu, který má ale v současné době nějakých 22 milionů obyvatel. Ovšem nařízení by mohlo být podmětem rozšíření zákazu na celou Čínu, což pro Apple znamenalo obrovské poklesy prodejů.

iPhone 6 Gold FB

Aktualizace: Apple se již k problému vyjádřil a ujišťuje tak hlavně investory.

„iPhone 6 a iPhone 6 Plus, stejně jako iPhone 6s, iPhone 6s a iPhone SE jsou již po celé Číně k prodeji. Už minulý měsíc jsme se odvolali proti rozhodnutí regionálního patentového soudu v Pekingu, díky čemuž byl proces pozastaven a čeká se na kontrolu pekingského soudu, zda-li došlo k porušení zákonu o duševním vlastnictví.“

*zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.