Zavřít reklamu

Když se v premiéře na festivalu Sundance představil film jOBS, reakce médií byly poměrně rozporuplné, ovšem nikdo film neoznačil jako skutečně povedený. První co nás v té době napadlo bylo, proč autoři filmu neoslovili samotného Wozniaka, který přece jen vše o čem film vypráví zažil a byl jeden z dvou hlavních aktérů. Steve Wozniak následně na první zveřejněnou scénu z filmu reagoval slovy:

“Úplně špatně. Myšlenky o počítačích které ovlivňují společnost nepocházely od Jobse. Inspirovali mě na setkáních v Homebrew Computer Club, kde jim bylo věnováno velké množství prostoru. Steve se vrátil z Oregonu a přišel na setkání v klubu, ale nezačal mluvit o sociálním dopadu. Jeho myšlenkou bylo vytvořit základní desku za 20$ a prodávat ji za 40$ jako pomoc lidem v klubu, kteří si chtěli doma postavit vlastní počítač a kterým bych je rozdal zdarma. Náš vztah byl dost odlišní oproti tomu, jak ho prezentují ve filmu. Cítím se zahanbeně, ale pokud bude film zábavný a poutavý, bude to lepší. Každý kdo si přečte moji knihu iWoz může získat jasnější představu.”

Nyní magazín The Verge přináší reakci Steva Wozniaka na to, zda jej lidé z filmu jOBS oslovili a navrhli spolupráci. Steve Wozniak se pro The verge vyjádřil následovně:

„Byl jsem osloven na začátku projektu jOBS. Četl jsem scénář dokud jsme ho mohl překousnout a cítil jsem že to bylo svi***o. Lidé ze Sony mě také kontaktovali a nakonec jsme do toho šel s nimi.“ Své rozhodnutí nespolupracovat na jOSB pak Wozniak komentuje dalšími slovy: „Původní scénář obsahoval věci jako je podpora drog, což je věc která je mi tak vzdálená jako samotný klip k filmu který jsem viděl. Mělo jít o to, že mi například Jobs nabízel drogy. Nikdy jsem neviděl Jobse s drogami a nikdy mi žádné nenabídl. Pokud bychom někdy diskutovali o drogách, věděl že bych je nikdy neužíval, ale stýkal jsme se s kamarády, kteří je brali, takže o nich semnou mohl klidně mluvit otevřeně. Upřímně, mluvili jsme o naší práci a technologických záležitostech“

Redakční názor na film jOBS poté co jsme mohli vidět ukázku z filmu a číst recenze od zahraničních médií je takový, že film je spíše zábavně podanou historií, než snímkem který podává skutečná fakta. jOBS není rozhodně pro lidi, kteří četli všechny knihy o Jobsovi, Wozniakovi a Apple, viděli všechny Jobsovi prezentace a věděli o něm všechno. Je jej potřeba brát s velkým nadhledem a dívat se na něj spíše jako na sitkom, než jako historické fakta. Bohužel na druhou stranu je dobré aby jej tak lidé skutečně brali a poté co odejdou z kina věděli, že se dvě hodiny bavili, nikoli že se dozvěděli něco nového o Jobsovi, Applu nebo Wozniakovi.

David Lee Roth and Steve Wozniak

*Steve Wozniak s Devidem Lee Rothem, zpěvákem a textařem skupiny Van Halen.

*Zdroj: theverge.com

Dnes nejčtenější

.