Zavřít reklamu

Apple samozřejmě moc dobře ví, kdy má oznámit finanční výsledky, které jsou jedním z nejdůležitějších faktorů pro cenu akcií společnosti. Tim Cook a vedení Apple Inc. tak finanční výsledky společnosti oznámili až hodinu po uzavření burzy a tak jsme si na dopad finanční výsledků na cenu akcií museli počkat až do dnešního odpoledne, tedy do chvíle kdy v USA opět otevřela burza. Akcionáři se však přes noc nestihli z finančních výsledků společnosti otřepat a tak ihned po otevření burzy nastal strmý pád akcií.

Pokud mluvíme o strmém pádu, máme na mysli přímku, která směřovala od včerejších 514$ za kus na dnešních 457,70$, která jsme mohli vidět hned po otevření burzy a následně pak ještě níže až na 453,88$ za jednu akcii. Apple tak během jediné noci, respektive mezi včerejším uzavřením burzy a jejím dnešním otevřením odepsal více než 10% své tržní kapitalizace a tedy také více než 10,15% na jedné akcii, což v číslech znamená ztrátu 52,17$ na jedné jediné akcii (tento údaj pochází z 16:58). Co se vlastně stalo, proč Apple tak zklamal trh a co od něj všichni očekávali? Vedení Apple a jeho finančního ředitele naopak výsledky mohli příjemně překvapit.

Peter Oppenheimer, finanční ředitel společnosti Apple během oznámení finančních výsledků za předchozí fiskální čtvrtletí uvedl, že Apple očekává v prvním fiskálním čtvrtletí roku 2013, tedy v předvánočním období kalendářního roku, tržbu 52 miliard dolarů a zisk na akcii 11,75$ na jednu akcii. Jak je vidět Apple dokázal překonat očekávání finančního ředitele společnosti o více než 2,5 miliardy dolarů co se tržeb týká a o 2,06 dolarů na akcii. Akcionáři, analytici a trh však nadšený z výsledků společnosti Apple nejsou.

Josef Němý z Komerční banky situaci ohledně poklesu akcií okomentoval následně: „Apple oznámil výsledky už včera po závěru obchodování; čistý zisk 13,81 USD na akcii sice lehce překonal očekávání trhu, růst zisku ale byl nejslabší od roku 2003 a růst tržeb nejpomalejší za posledních 14 čtvrtletí. Naše kolegy ze Société Générale zklamal především výhled firmy pro další kvartál, a proto dnes srazili svou cílovou cenu pro akcie Apple z 800 USD na 560 USD na akcii.“ Stejné slova v podstatě dodává také Michal Zachar z Patria.cz, který říká: „V aktuální kvartálu ale firma očekává tržby v rozmezí 41 – 43 miliard dolarů, přičemž analytici očekávali tržby až 45,48 miliard dolarů a zřejmě právě tento údaj je ten, který posílá akcie v premarketu o 10% níže!“

Odborníci se tedy shodují na tom, že Apple nezklamal výsledky které prezentoval za poslední kalendářní kvartál loňského a první fiskální kvartál letošního roku, ale především výhledem na následující tři měsíce. Společnost díky svému výhledu navíc také říká, že v následujících třech měsících nepředstaví žádný produkt, který by začala okamžitě prodávat a mohla tak získat další příjem z nového produktu. První kalendářní čtvrtletí letošního roku se tedy u Applu ponese spíše v duchu prodeje stávajících produktů a drobných aktualizací.

akcie

*Zdroj: trading.kb.cz, patria.cz, finanční výsledky Apple Inc.

Dnes nejčtenější

.