Zavřít reklamu

Apple s největší pravděpodobností představí očekávaný televizor Apple HDTV nejřívě příští rok, nikoli letos jak se mnozí analytici domnívají. Společnost Apple je totiž ve svém odvětví zvyklá na marže ve výšce okolo 50%. Při příležitosti zveřejnění posledních finančních výsledků za uplynulé druhé fiskální čtvrtletí letošního roku, tedy za první kalendářní čtvrtletí Apple uvedl, že jeho hrubá marže za toto období činila 47,4%. Pokud se tedy budeme bavit v hrubých číslech, lze velmi zjednodušeně říct, že cokoli co Apple prodá, je schopen vyrobit za poloviční cenu. To však platí v oblasti mobilních telefonů, iPadů a samozřejmě také počítačů Mac a dalšího příslušenství.

Společnost je na tyto marže zvyklá a díky nim je možné také investovat do dalších služeb nebo vývoje. V případě Apple HDTV by si však Apple při současných podmínkách nemohl dovolit nasadit marži vyšší než 15-20%, tak jako je tomu u ostatních společností v sektoru televizorů. V podstatě je totiž televizor stále jen určitý počet krystalů s několika vrstvami, které tvoří obrazovku, plast nebo hliník, který obrazovku drží na místě a několik dalších elektronických součástek, na kterých není možné získat odlišnou marži, než jakou mají další společnosti v sektoru. Pokud by společnost chtěla dosáhnout na marži alespoň 30 nebo 40 procent, musela by nejen že nabídnout něco navíc za co budou uživatele schopni platit. To by pro Apple koneckonců nebyl až tak velký problém, ale musela by navíc vyrábět televizory ve svých fabrikách.

V současné době si společnost Apple nechává veškeré displeje a ne jinak tomu bylo v minulosti, vyrábět od společností Samsung, LG a Sharp. Tato trojice společností je však také trojicí největších výrobců (s výjimkou Sharp) televizorů a nemusí nikomu platit marži za dodávky displejů do svých televizorů. Apple by tak v současné době musel platit marži nejenom fabrikám Foxconn za montáž televizorů, ale zejména pak výrobcům displejů. Samotný Samsung přitom samozřejmě displeje pro své vlastní potřeby vyrábí bez jakékoli marže a jeho konečná marže v oblasti televizorů plyne až z hotového produktu.

Všichni výrobci televizorů v současné době vyrábí také své vlastní displeje, které montují do televizorů. Apple tak bude muset nejprve vytvořit vlastní dodavatelskou síť o které jsme psali v minulém článku a až poté bude mít možnost přijít na trh s televizorem. Společnost však vlastní síť dodavatelů bude schopna zkompletovat nejdříve za několik měsíců. Společnost je tak odkázána v podstatě na moment, kdy dokáže produkovat vlastní displeje, respektive na moment, kdy bude schopna převzít kontrolu nad výrobní linkou některé z fabrik, které jsou schopny vyrábět displeje.

Související články


Dnes nejčtenější

.