Zavřít reklamu

Apple již na iPhonech nevydělává tolik, na kolik byl zvyklý. Prozrazují to ekonomické výsledky společnosti již několik kvartálu po sobě. Marže z iPhonů klesají a podle nejnovějších dat analytiků z Berstein Research se na tomto trendu nebude nic měnit. Pryč jsou ty časy, kdy byla marže z iPhonu na úrovni 58%. To bylo zpátky v roce 2009. Dnes, po zhruba sedmi letech, klesly marže na úroveň necelých 41%. A podle mnohých odborníků bude toto číslo nadále klesat. Výroba se totiž začne prodražovat a pokud Apple telefony nezdraží, marže budou klesat. 

Největší pokles Apple zaznamenal mezi lety 2012 a 2013, kdy marže klesly z 56,2% na 45,1%. Od té doby víceméně padají na současný stav pohybující se kolem 40,8%. V následujících letech má úroveň marží poprvé klesnout pod 40%.

Důvodů pro tento pokles je několik. V první řadě se zvyšují výrobní náklady. Dále také fakt, že Apple s cenami telefonů víceméně nehýbe. Dalším velkým faktorem je také podcenění zájmu o nové modely. Apple tak musel dodatečně navyšovat výrobní kapacity, což se na celkových nákladech také projeví. Podle analytiků také nebude Apple moci jen tak zvýšit ceny. Trh s high-endovými smartphony je totiž plný konkurence a takovýto krok by se společnosti vůbec nemusel vyplatit. Dalším významným faktorem, který ovlivňuje hodnotu marží, jsou záruční opravy, které přibývají tím, jak vzrůstá počet prodaných zařízení.

aapl-iphone-gm
iphone-7-packaging-fb

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.