Zavřít reklamu

china-iconKrátce po uvedení iPhonu SE jsme vás informovali o tom, jak skvěle se tomuto modelu daří v Číně. Překonal veškerou konkurenci z domácí produkce a zadělal jim na těžké spaní. Následně z toho měl Apple trochu problém, jelikož si Čínská vláda své vlastní domácí značky protěžuje a proto Applu znepříjemňovala (a stále tak koná) život. Teď se ovšem objevila, pro Apple, další negativní zpráva z Číny. Podíl na trhu chytrých telefonů klesl z více než 12% na 10,8% a Apple má nyní co dohánět. 

Čína je pro Apple opravdu důležitým trhem a to hned z několika důvodů. Po USA je to druhý největší trh, na kterém Apple operuje. V Číně se montuje většina zařízení, která Apple prodává a z Číny také proudí nějakých 70% všech komponent pro iPhone. Apple tedy Čínu potřebuje a proto dělá co se dá, jakmile nastane nějaký problém. Tim Cook tam také nejezdí pro nic za nic.

V poslední době je ale pro Apple Čína poněkud zakletá. Ať už se jedná o stupidní patentové spory, zákazy prodeje iPhonů nebo zásahy komunistické strany do celkového byznysu Apple, momentálně to nemá americká společnost na tomto asijském trhu jednoduché.

Podle nejnovějšího reportu, který vypracovala agentura Counterpoint Research, spadl podíl jablečných telefonů o více než 1,5%. Apple se tak propadl na páté místo v rámci největších mobilních prodejců v zemi, čímž ztrácí pevnou půdu pod nohama na jejich nejdůležitějším zaoceánském trhu. Nad Apple se tak dostaly domácí značky jako Huawei, Vivo, Oppo a Xiaomi, kteří dohromady mají více než 53% podíl trhu. Jak s těmito statistikami zamávají prodeje iPhonu 7 je ve hvězdách, Apple ale doufá v to nejlepší.

applechina_fb

Zdroj: BGR

Dnes nejčtenější

.