Zavřít reklamu

Facebook China iconKaždý člověk dnes už tak nějak se samozřejmostí přistupuje k webovým stránkám jako k něčemu, co tu prostě je a co má neustále k dispozici. Zejména pak k těm nejpopulárnějším, mezi které se řadí například Google, FaceBook, Twitter a další podobné. Jedná se o nejvytíženější webové adresy na celém internetu, ale v Číně se na ně nedostanete. Můžete se o to pokoušet, ale každý váš pokud skončí neúspěchem. Nejlidnatější stát světa prostě a jednoduše zakazuje svým obyvatelům návštěvy podobných webů. Bojí se „západního vlivu“ a přísunu „západní propagandy“. O které weby jde?

Tento týden se čínská cenzura internetu opět dostala do popředí po tom, co čínské úřady zakázaly jakýkoliv obsah spojený s Lady Gagou, která se provinila tím, že se setkala s Dalai Lamou, který je pro čínský establishment jedním z hlavních nepřátel. Úřady pro kontrolu a cenzuru médií mají v zemi velmi silné pravomoci a usilovně hlídají, aby se občané nedostali k tomu, k čemu by dle režimu neměli mít přístup. Lady Gaga není zdaleka jediná, o kom se na čínském internetu nepíše. Následující weby mají také smůlu a obyvatelé Číny si tedy musí postačit s lokálními napodobeninami.

Instagram

Instagram je v západním (vlastně nejen v západním, ale v podstatě v celém civilizovaném světě) světě obrovsky populární sociální sítí. Dnes už patří pod Facebook a jeho uživatelský dosah je obrovský. Ne však v Číně, kdy je služba od roku 2014 zakázaná. Důvodem pro zákaz byly prý demokratické protesty v Honk-Kongu. Bouří se vám obyvatelé pod rukama? Utáhněte šrouby a zakažte zkaženou západní propagandu!

instagram-iphone-new-logo

Google, potažmo Youtube

Svobodný přístup k necenzurovaným informacím? Kde to žijete – v Číně asi ne…To co komunistický režim v zemi opravdu nechce je to, aby si mohli obyvatelé snadno a rychle vyhledávat informace. Informace, které by předtím neprošly režijní cenzurou a strana by tak nad nimi neměla kontrolu. Pokud si budou moci lidé sami vyhledat nezávislé informace, například o masakru na náměstí Nebeského klidu, jak se jim potom má vysvětlovat, že něco takového vlastně vůbec neproběhlo. Ať už jde o text nebo video, v obou případech mají lidé smůlu.

Twitter

Základem každého dobrého autoritativního režimu je kontrola informací. Monopol nad zpravodajskými službami je to, co udržuje obyvatele na uzdě. Krátké a aktuální zprávy zabývající se současným děním rozhodně nezapadají do portfolia komunistické strany Číny. Chcete si přečíst zprávy? Kupte si Rudé Právo (respektive nějakou lokální alternativu).

Facebook

Proč by měli mít obyvatelé možnost se spojit s někým ze zahraničí? Ještě pochytí západní myšlení a začnou podrývat režim. Navíc, komunistické straně se moc nelíbí představa o tom, že by si její obyvatelé mohli vytvářet vlastní profily s vlastním obsahem.. na cizí sociální síti. S Facebookem je v Číně konec od roku 2009 a rozhodně to nevypadá, že by se na tom mělo cokoliv měnit. Facebook je sice v tomto seznamu na posledním místě, ale poslední službou zdaleka není. Soudruzi z Číny mají stejně nevraživý vztah například vůči službám typu Dropboxu, Vimeo, SoundCloud, Scribd, Bloomberg, Flickr, BBC, The Economist a magazínu TIME. Vzhůru kupředu a zpátky ani krok!

facebook-notifications-messenger

Zdroj: BGR

Dnes nejčtenější

.