Zavřít reklamu

iTunes 12 iconS tým, že zlaté časy iTunes skončili, sme sa už tak nejak zmierili a ukazuje sa, že budúcnosť hudby mieri tam, kam za posledné roky odišlo mnoho talentov – do oblakov. Hudba v cloude je novodobým trendom a preto sa na výslnie dostávajú streamovacie služby typu Spotify, ktoré hádžu čoraz vyššie čísla na úkor digitálnych obchodov ako je iTunes Store. Tomuto nezvratnému trendu sa prispôsobuje aj Apple, ktorý v minulom roku odkúpil Beats Music a Dr. Dre tak v roku 2014 zarobil zhruba päťnásobok toho, čo Beyoncé.

Že je najvyšší čas, aby Apple predstavil prerobenú verziu Beats Music (pravdepodobne ako súčasť iTunes), opäť potvrdzuje Nielsen SoundScan, ktorá uviedla, že streamovacie služby zaznamenali v roku 2014 až 54% rast popularity. Kým v roku 2013 tu bolo prehraných 106 miliárd skladieb, minulý rok to bolo už 164 miliárd. Naopak, predaje digitálnej hudby klesli oproti roku 2013 o 9% v prípade albumov, zatiaľ čo u samostatných pesničiek to bol 12% pokles. V praxi to znamená, že v roku 2014 si obyvatelia USA takýmto spôsobom kúpili len 106,5 milióna albumov z celkového množstva 257 miliónov albumov.

Zaujímavé však je, že SoundScan zaznamenal rekordné predaje vinylov od roku 1991. Po 23 rokoch si američania kúpili 9,2 miliónov vinylových platní, čo predstavuje 52% nárast oproti roku 2013. Tento trend potvrdili ku koncu roku aj briti, ktorí pre zmenu zaznamenali najvyššie predaje vinylov od roku 1996.

iTunes
*Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.