Zavřít reklamu

Tentokrát ne na stůl, ale přímo na tělo se mi dostal snímač Garmin ANT společně s Garmin Premium Heart Rate senzor, který se pokusí zjistit maximum o tom, co právě děláte. Garmin se rozhodl představit senzor, který nebude určen pouze pro jeden druh sportu, ale zaměří se na běh, cyklistiku, chůzi a dokonce i vámi nadefinovanou disciplínu. Stejně tak je možnost senzor používat uvnitř budov, jako venku, kde využijete GPS senzor. Vše má několik pro, ale také proti. Pojďme se podívat, jak celý systém funguje a kdo by nad ním měl primárně uvažovat. Vzhledem k tomu, že se jedná o přímého konkurenta systému Nike+ a Nike+ Polar, s kterými jsem absolvoval více jak 1000Km běhu, nemohl jsem si odpustit přímé porovnání. Kompletní recenzi Nike+ po 1000km si můžete přečíst zde.

Aby nedošlo k nedorozumění, hned na začátku je potřeba zdůraznit, že Garmin ANT je pouze senzor, který se zapojí přímo do iPhone a to pouze do iPhone 4S, iPhone 4 nebo iPhone 3Gs. Tento senzor se prodává samostatně a je k němu potřeba dokoupit další snímač, který si vyberete podle vašeho zaměření. K dispozici je snímač srdečního tepu Garmin Premium Heart Rate senzor, příjmač určený pro cyklisty, jenž dokáže měřit kadenci šlapání a rychlost jízdy Garmin Speed/Cadence Bike senzor a v neposlední řadě pak senzor určený pro běžce Garmin Foot Pod senzor, který je v podstatě obdobou Nike+ senzoru. Jakmile si koupíte Garmin ANT, je potřeba dokoupit také jeden z trojice výše uvedených senzorů, které s ANT přímo spolupracují a přenáší data do vašeho mobilního telefonu. Pro přípojení senzoru ANT do iPhone je nutné stáhnout aplikaci Garmin Fit, která je placena částku 0,79€. Aplikaci si můžete stáhnout zde.

 *Zleva: Garmin Speed/Cadence Bike senzor, Garmin Foot pod senzor, Garmin Premium Heart Rate senzor.

Garmin Fit
Aby jste mohli používat Garmin ANT a libovolný senzor, je nutné nainstalovat placenou aplikaci Garmin Fit. Aplikace umožňuje zachycovat a zpracovávat data z čidla Garmin ANT a k němu připojených senzorů, jejichž seznam je uveden výše. Aplikace umožňuje sledovat data z čidel, které jsou následně společně s daty o vašem věku, pohlaví, výšce a váze vyhodnocována. Díky čemuž máte možnost sledovat počet spálených kalorií, počet uběhnutých/ujitých/ujetých kilometrů, počet koleček které jste již absolvovali na dráze případně na cyklistyckém oválu a další informace.

Před začátkem každého cvičení si vyberete aktivitu, hudbu, používané čidlo a na závěr také informace o tom, zda budete danou aktivitu provádět venku nebo v hale. Následně pokud chcete a máte možnost používat mobilní data, aplikace načte mapy z Google Maps a zobrazuje vaši aktuální pozici na mapě. Celá trasa je také zaznamenána a uložena k budoucímu vyhodnocení a porovnání. Můžete sledovat na kterém úseku jste běželi jakou rychlostí a další informace. Zde se dostáváme k největšímu problému – aplikace totiž načítá mapové podklady z online map. Je tedy nutné využívat mobilní data. Aplikace může fungovat pouze po připojení senzoru, čímž by tvůrci předešli tomu, že ji budou uživatelé používat jako GPS navigaci do auta. Pokud si koupíte za 1000Kč Garmin ANT měla by být dle mého názoru aplikace zdarma a jako bonus by mohla poskytovat mapové podklady, když už je firma Garmin primárně firmou, jenž vyrábí GPS navigační přístroje. Mapy se do aplikace nedají ani dokoupit, musíte tedy vždy když chcete používat GPS, využít také mobilní data. Nad tím, proč když utratíte 4000Kč za senzor srdečního tepu + Foot Pod + ANT, musíte stahovat aplikaci za 0,79€ se již raději ani nepozastavuji.

Aplikace má intuitivní a pohodlné ovládání, které díky velkým tlačítkům zvládnete používat i během běhu nebo jízdy na kole. Data jsou na displeji zobrazována taktéž v dostatečné velikosti, takže není problém je přečíst ani v momentě, kdy z vás tečou litry potu a funíte z posledního.

IMG_1387
IMG_1388

 *Aplikace Garmin Fit pracuje na základě vašich dat a senzoru, který aktuálně používáte. Osobní data a data ze senzoru následně využívá k výpočtům výsledků.

Bohužel nic nového
Aplikace ani senzor ANT bohužel kromě modulu určeného pro cyklisty nepřináší nic nového pod sluncem. Za levnější cenu si můžete koupit Nike+ Polar, tedy senzor na měření tepové frekvence, který se prodává za cenu 1400Kč, když k tomu připočítáme cenu samotného Nike+ čídla a senzoru do boty, získáte senzor do boty + měřič srdečního tepu + senzor do iPhone za cenu 2000Kč. V případě Garmin získáte měřič srdečního tepu + senzor do bot + čidlo do iPhone za cenu 4000Kč. Garmin je sice přesnější, kvalitněji zpracovaný a jistě také velmi zajímavý, ovšem záleží jen na vás, zda jste ocohtni připlatit za „pár metrů přesnosti“ dva tisíce korun.

Aplikace ani čidla nepřináší nic nového ani výmečného oproti Nike+. Navíc je Garmin ANT oproti Nike+ kompatibilní pouze s iPhone 4s, iPhone 4 a iPhone 3Gs. Nike+ je možné použít do libovolného iPodu a telefonu iPhone s vyjímkou iPhone první generace. Pokud si navíc vystačíte s méně přesnější variantou než představuje Nike+ senzor a čidlo do bot, můžete si za cenu 1,49€ zakoupit aplikaci Nike+ GPS, která měří data na základě GPS signálu. Víkendovým běžcům a cyklistům tato aplikace pravděpodobně postačí.

Pokud se ovšem rozhodnete pro cyklistiku, je Garmin v současné době jedinou volbou, kterou můžete použít pro přenos dat z kola do iPhone. V tom případě se nedá s Nike+ srovnávat a mohu jej jen doporučit. Otázkou je, zda to stejné co Garmin ANT + čidla nedokáže váš tachometr.

IMG_1390
IMG_1391

*Mapy bohužel fungují na základě online Google Maps. Pokud chcete využívat GPS navigaci, musíte využívat mobilní data pro načtení Google Maps. Pokud neplatíte mobilní internet nebo máte nízký FUP limit, navigaci bohužel nevyužijete.

Garmin Premium Heart Rate senzor
Společně s Garmin ANT jsem k recenzi obdržel také měřič srdečního tepu, přímo spolupracující s ANT. Měřič srdeční frekvence je velmi kvalitní výrobek, který je tvořen tvrdým plastem a textilním pásem, kterým se připevňuje pod prsní svaly. Senzor se připevní mezi prsní a břišní svaly, kde zachytává tlukot srdce a tím měří tepovou frekvenci, kterou následně zobrazuje v aplikaci Garmin Fit. Samotný plastový senzor lze z textilního opasku sundat, díky čemuž je možné propocený pásek prát v pračce nebo ruce dle potřeby.

Jako hypertonik jsem vybaven přístrojem Omron M10 IT v ceně zhruba 2750Kč nebo chcete-li 110€. Jedná se o profesionální přístroj určený k měření krevního tlaku a srdečního tepu. Omron M10 IT je jedním z nejlepších a nejkvalitnějších tonometrů současnosti. Z tohoto důvodu jsme jej použili k měření srdečního tepu, který byl po celou dobu měřen také pomocí Garmin Premium Heart Rate senzoru. Tep pro jistotu ručně měřila také žena, která je zdravotní sestřička. Data z Omronu a Garminu se rozcházela maximálně o jeden úder srdce za minutu, stejné hodnoty pak naměřila také žena.

Garmin Premium Heart Rate senzor tedy měří srdeční tep spolehlivě a z jeho údajů je skutečně možné vycházet a držet se jich. Pás je při nošení pohodlný a možnost praní je pak velkou výhodou. Technicky je pás vyroben velmi kvalitně a jedná se o pevný, kvalitní výrobek, který mohu doporučit.

garmin-iphone

Resumé
Osobně mám pocit, že Nike+ donutil lidi vyrazit do ulic a začít běhat. Přinesl kult běžců do kterého jsem dlouhou dobu patřil také já, které donutil běhat již jen proto, aby mohli své výsledky sdílet na sociálních sítích nebo přímo na nikeplus.com. Nike zkrátka vytvořil „stylovku“, které propadla řada lidí bez rozdílu věku nebo výkonosti. Nike+ používají lidé, kteří chtějí zhubnout nějaké to kilo a uběhnou měsíčně 20Km, stejně jako Vince Carter, který uběhne 20Km denně. Oproti tomu Garmin ANT na mě působí příliš profesionálně. Celkově ve mě vzbuzuje dojem složitějšího přístroje, který si patrně pořídí lidé, jenž běhají profesionálně nebo alespoň pravidelně. Pozor nyní samozřejmě nemluvím o výkonosti Garmin ANT, ale jeho marketingu. Zkrátka Nike+ ve mě evokuje dojem:“Jdi si zaběhat a zamachruj před kamarády, kolik jsi toho dnes uběhl“. Garmin pak něco ve stylu:“Když už běháš a chceš mít přehled nad tím jak běháš,
kup si Garmin a on ti to prozradí“.

Rozhodně neříkám, že se jedná o špatný produkt, spíše si myslím, že Garmin zvolil špatnou marketingovou strategii a nedokázal lidi přesvědčit, že první co mají udělat když vybalí adaptér z krabičky, je nazout tenisky a jít běhat. Nike+ je nepřesný, je bláznivý, je legrační, ale tohle chci! Chci mít pocit, že nejsem na profesionálním tréninku běhu, ale bavím se a dělám něco pro sebe. Stejně tak jako nyní když jsem skončil profesionální kariéru pouštím denně PS3 Active 2 a jen tak ze srandy si „zasportuji“. Garmin plní veškeré deklarované funkce přesně jak má a jedná se rozhodně o kvalitní a velmi dobrý produkt, bohužel si myslím, že díky marketingu bude mít těžké prosazení na trhu. Technicky je rozhodně vyspělejší než Nike+. Měří přesněji, detailněji, ukazuje mapy a dokáže
spoustu užitečných věcí, otázka je, zda o ně skutečně stojíte.

Pokud se však máme bavit o jízdě na kole, je Garmin rozhodně skvělou a v současné době také jedinou volbou, jak přenášet data přímo z vašeho kola do telefonu iPhone. Otázkou je, jestli to, co senzor nedokáže leckterý lepší tachometr, který se dá připojit k počítači. Garmin je rozhodně zajímavým doplňkem telefonu a stojí za vaši pozornost. Osobně si však nedovedu představit běhat s iPhone, který má tak výraznou váhu, že s ním má většina běžeckého oblečení potíže. To je však pouze můj osobní názor.

Dnes nejčtenější

.