Zavřít reklamu

První otázkou co mě napadla při zveřejnění zprávy o odchodu Steva Jobse z pozice CEO společnosti Apple je, zda to skutečně někoho mrzí. Zda se skutečně lidé budou při koupi přístroje od Apple dívat na to, kdo je uveden jako CEO společnosti, nebo zda si prostě jen koupí nový produkt. Jako vždy, i tentokrát totiž Steve Jobs a vedení Apple vše naprosto dokonale načasovalo a naplánovalo. Nejdůležitějším faktem při odchodu bylo vyhlášení zprávy, že Steve Jobs neodchází ze společnosti, ale pouze z pozice CEO. Jeho hlavní funkcí ve vedení společnosti se tak stává předseda představenstva. Je to v podstatě „uklizení“ Jobse na pozici, ze které může udávat směr všech produktů, podílet se aktivně na všem na čem se podílel doposud, nebo také nemusí dělat okolo vedení samotného vývoje novinek nic.

To zda Steve Jobs jako předseda představenstva bude sedět v křesle s nohama nahoře a dělat vážně jen to co je jeho povinností, nebo zda se bude chovat stejně jako do dnešní doby a řídit chod celé firmy včetně vývoje novinek, to již fanoušci nezjistí. Mohou si tak do jeho definitivního odchodu říkat, že Steve Jobs stále stojí za produktem, který si právě odnáší domů z Apple Store. Společnost navíc počkala s jeho odchodem na dobu, kdy budou akcie na historickém maximu, tržní hodnota společnosti bude největší na světě a všichni budou k Apple vzhlížet a obdivovat ekonomickou stránku společnosti stejně, jako její výrobky. Akcie samozřejmě zaznamenaly pád, dokonce takový, že se jejich hodnota během 35 minut snížila o 5%, je však potřeba brát v úvahu, že se snížila hodnota akcií v době, kdy jsou na svém naprostém vrcholu, což pro firmu není až tolik bolestivé, jako v době, kdy byla hodnota pouze průměrná.

Všechna světová média navíc ve svých titulcích neuvádí: Steve Jobs opustil Apple/Steve Jobs odešel z Apple. Uvádí zde to, co se doopravdy stalo: Steve Jobs odchází z pozice CEO společnosti Apple. To má opět velký vliv na vnímání fanoušků, kteří tak vědí, že jejich „hrdina“ stále stojí uprostřed Cupertina.

Další a rozhodně ne zanedbatelnou rovinou je otázka, co se vlastně stalo. Steve Jobs by se své pozice ve firmě nevzdal, pokud by skutečně nemusel, bohužel jej k tomu donutil zdravotní stav. Již nedokáže pracovat natolik, aby byl plnohodnotný CEO společnosti a mohl být tak aktivní jak jsou jeho zaměstnanci zvyklí. Jak víme ze zákulisních informací, v posledních měsících již skutečně Jobs komunikoval již jen s velmi úzkým vedením, což není v jeho zvyku a trávil dny sám ve své kanceláři. Steve Jobs je na tom pravděpodobně zdravotně špatně, poměrně dost špatně. Když si totiž vzpomeneme, že se své funkce nevzdal ani při transplantaci jater, nebo při první operaci rakovinového nádoru, musí za jeho nynějším odchodem vězet opravdu závažný zdravotní problém. Bohužel problém se opět týká rakoviny, se kterou se Jobs znovu utkává od ledna letošního roku.

Co se týká prodeje produktů, neočekávám žádný pokles. Upřímně, víte jak se jmenuje aktuální CEO společnosti Coca-Cola Company? Patrně stejně jako já ne, ale Colu pijete stejne….

Takto vidím odchod Steva Jobse já osobně, samozřejmě si každý udělá svůj vlastní názor. Pokud by někoho zajímal můj další komentář k této situaci, není nic snadnějšího než si koupit zítřejší vydání Lidových novin a dále pak příští vydání odborného měsíčníku Marketing and Media, kde jej naleznete.

Dnes nejčtenější

.