Zavřít reklamu

Pro fanoušky společnosti Apple připravil její (dnes již bývalý) CEO Steve Jobs v minulých dnech nepříjemné překvapení. 25. srpna totiž přepustil své místo provoznímu řediteli Timu Cookovi a ukončil tak jednu éru v dějinách společnosti, jejíž počátky se datují až do roku 1976. Oficiální důvod odchodu Steva Jobse z pozice CEO sice není znám, nicméně média spekulují o jeho stále se zhoršujícím zdravotním stavu. O skutečném zdravotním stavu můžeme jen spekulovat ale pojďme si raději připomenout několik fakt z jeho života.

Steve Jobs se narodil 24. února 1955 studentovi politologie ze Sýrie a vysokoškolsky vzdělané Američance. Jelikož ani jeden z nich po dítěti netoužil, rozhodli se, že malého Steva nabídnou k adopci. Oba partneři měli jen jedinou podmínku: adoptivní rodiče musejí mít vystudovanou vysokou školu. Vybraná adoptivní rodina tuto podmínku splňovala, ovšem nakonec od adopce ustoupila s tím, že by raději adoptovali holčičku. Sociální pracovnice tedy zavolala manželům Jobsovým, kteří s radostí souhlasili. Bohužel ani jeden z nich něměl vysokoškolský diplom (matka univerzitu nedokončila, otec neměl ani maturitu) a tak chtěla Jobsova biologická matka od adopce ustoupit. Nakonec ale adopci povolila pod podmínkou, že se manželé smluvně zaváží, že malý Steve musí za každou cenu vystudovat vysokou školu.

45616_c3eda7bdda

Jakmile bylo Stevovi 17 let, jeho adoptivní rodiče splnili svůj slib a zaplatili mu studium na Reed College v Oregonu. Pak ale přišla tvrdá rána. Nejen že na jeho studium padly všechny jejich životní úspory, ale Steve Jobs se na studium po prvním semestru vykašlal. Odůvodnil to tím, že jej škola nebaví a nic mu nedává. Univerzitní prostředí se mu ale zalíbilo tak, že si s několika přáteli pronajal byt poblíž univerzity a i nadále docházel na přednášky kaligrafie. Tyto znalosti následně využil při vývoji operačního systému pro počítače Macintosh.

young

Jelikož musel Steve z něčeho žít, začal pracovat  pro firmu Atari a našetřil si na svůj vysněný výlet do Indie, kam se vypravil s kamarádem z vysoké školy, který se později stal prvním oficiálním zaměstnancem společnosti Apple (Daniel Kottke). Z Indie se vrátil s vyholenou hlavou a hlavně s novou buddhistickou vírou. V té době prodává svůj milovaný Volkswagen a zakládá s několika přáteli (včetně Steva Wozniaka) společnost Apple, pojmenovanou po produkční společnosti oblíbené skupiny Beatles. Jelikož společnost sídlila v garáži u pana Jobse staršího, jejich prvním zákazníkem byla jedna místní firma, které Apple dodal 25 kusů jejich prvního počítače Apple I. Pak už zbývalo jen sehnat schopného investora a společnost se rozjela ve velkém. Společnost vzkvétala, což dokazuje i citát samotného Steva Jobse:

„Když mi bylo třiadvacet, vydělal jsem první milion. Když mi bylo 24, vydělal jsem deset milionů. V pětadvaceti jsem měl sto milionů.“

gty_steve_jobs_late_20s_mw_110825_wg

Po několika dalších modelech (Apple II, Apple III, Lisa) představil Steve světu Macintosh, který měl potenciál změnit svět počítačů. Na svou dobu šlo o neuvěřitelně uživatelsky přívětivý stroj, zabalený do (na svou dobu) velice slušivého kabátu. Ještě předtím však do společnosti přivedl zkušeného manažera Johna Sculleyho, který pracoval pro Pepsi-Colu. Steve Jobs jej do Applu zlákal památnou větou (Sakra, chcete až do konce života prodávat oslazenou vodu nebo půjdete se mnou a změníme svět?) aniž by věděl, že to bude právě Sculley, který jej vyhodí z jeho vlastní společnosti. K tomu došlo v roce 1985.

Ačkoliv byl Steve Jobs už v té době finančně zajištěný až do konce života, dobře věděl, že nedokáže jen sedět doma s rukama v klíně. Založil tedy počítačovou firmu NeXT, jejíž technologie se nakonec staly základem pro softwarový úspěch Applu (operační systém NeXTSTEP je základem operačního systému Mac OS X) a od režiséra George Lucase odkoupil filmovou společnost, kterou přejmenoval na Pixar a vytvořil z ní studio na výrobu počítačově animovaných filmů.

20100830192138153

Společnost Apple v roce 1996 odkoupila firmu NeXT Computer a Steve Jobs se tak vrací do vedení skomírající společnosti, kterou během následujících tří let nasměruje k tomu, aby se stala jednou z nejhodnotnějších společností na světě. Celý obrat nastartoval počítač iMac, který byl orientován jako počítač do každé rodiny a především přehrávač iPod představený v roce 2001, mobilní telefon iPhone z roku 2007 a také tablet iPad (2010). Jelikož to Steve Jobs myslel s návratem do ředitelského křesla společnosti Apple opravdu vážně, prodal v roce 2006 svou společnost Pixar filmovému gigantu Disneymu. Získal 7% akcií a místo ve správní radě.

Steve-Jobs-iPhone

V roce 2004 přicházejí první zdravotní problémy. Stevu Jobsovi byla diagnostikována rakovina slinivky a doktoři mu sdělili, že mu zbývájí maximálně 3 měsíce života. Po dalším vyšetření však přišla dobrá zpráva. Jobs trpěl vzácnou formou rakoviny, kterou šlo odoperovat. O pět let později musel nemocný Steve Jobs podstoupit transplantaci jater a na počátku roku 2011 dokonce musel odejít na zdravotní dovolenou. I když nikdy oficiálně neoznámil proč odešel z vedení společnosti, s největší za tím znovu stojí rakovina.

Jobs se v manažerském světě proslavil nejen díky svému nekompromisnímu přístupu ale také kvůli svému oblečení. Při představování produktů nejčastěji nosí černý rolák St. Croix s dlouhým rukávem, modré džíny Levi’s 501 a tenisky New Balance 992. I když na dřívějších keynote nosil klasické sako, nakonec se rozhodl prezentovat v tom, v čem se cítí nejlépe.

Závěrem bych Stevu Jobsovi rád poděkoval za vše, co pro společnost Apple udělal. Věřím, že pod taktovkou Tima Cooka se společnost nijak nezmění a pořád bude chrlit jedno technologicky unikátní zařízení za druhým. Steve, díky za všechno.

Dnes nejčtenější

.