Zavřít reklamu

Jak na Optimalizované nabíjení na iPhonu? iPhony jsou kromě jiného vybavené lithium-ionovými bateriemi. Jenže udržet takovou baterii v dobré kondici není snadné. Postupem času se opotřebovává a ztrácí kapacitu, což znamená, že nevydrží tak dlouho nabitá. Proto může být neustálé udržování telefonu na 100 % kontraproduktivní.

Na druhou stranu, požadavky na výdrž baterie neustále rostou. Chceme mít telefony neustále nabité, ale v praxi to není možné. Výrobci sice přidávají rychlé nabíjení, které je sice fajn, ale baterii opotřebovává ještě rychleji. Aby se tomuto efektu zabránilo, většina telefonů dnes nabízí funkci nazvanou optimalizované nabíjení.

Co je optimalizované nabíjení a jak funguje?

Optimalizované nabíjení je funkce, která chrání zdraví baterie a brání jejímu chemickému stárnutí. Proč je to důležité? Slabá baterie nevydrží dlouho nabitá a ovlivňuje celkový výkon telefonu. Na rychlost stárnutí baterie má vliv několik faktorů. Jedním z nejzásadnějších je způsob nabíjení, okolní teplota a samotné stáří baterie. Špatně na baterii působí hlavně noční nabíjení nebo neustálé připojení k nabíječce i po úplném nabití.

Proto výrobci telefonů vyvinuli optimalizované nabíjení. Tato funkce chrání baterii před rychlým opotřebením a zajišťuje bezpečné nabíjení. Pomocí strojového učení získává informace o vašich zvycích – jak telefon používáte, kdy bývá zapnutý a kdy je v klidu. Pokud zjistí, že bude telefon delší dobu připojený k nabíječce (například přes noc), odloží nabíjení nad 80 %. Zbylé procenta se dobijí těsně předtím, než telefon obvykle odpojíte od nabíječky. Díky tomu máte ráno k dispozici plně nabitý telefon.

Tato funkce funguje skvěle hlavně v noci, pokud máte pravidelný spánek. I když se tak telefon nabíjí pomaleji, z dlouhodobého hlediska je to pro baterii prospěšné.

Jak zapnout optimalizované nabíjení na iPhone?

Optimalizované nabíjení je na všech iPhonech s iOS 13 a novějším zapnuté automaticky. Pro kontrolu nebo jeho zapnutí/vypnutí postupujte takto:

  1. Otevřete Nastavení.
  2. Přejděte do sekce Baterie.
  3. Klepněte na Kondice baterie a nabíjení –> Kondice baterie a nabíjení.
  4. Zde můžete zapnout/vypnout funkci Optimalizované nabíjení baterie.

Pokud je funkce zapnutá a telefon dáte na nabíječku na delší dobu, iPhone vám zobrazí oznámení s informací, kdy bude nabíjení dokončeno. Pokud byste chtěli telefon nabít okamžitě na 100 %, stačí na toto oznámení podržet prst a zvolit možnost Nabít nyní. Kromě optimalizovaného nabíjení se doporučuje také automatizovat režim nízké spotřeby. Díky tomu se vám telefon automaticky přepne do úsporného režimu při poklesu baterie na určité procento a naopak ho vypne, když se baterie dobije. V kombinaci s optimalizovaným nabíjením tak získáte zdravější baterii a snížíte potřebu neustálého nabíjení.

Dnes nejčtenější

.