Zavřít reklamu

CEO Applu Tim Cook prodal akcie společnosti v hodnotě 33 milionů dolarů, tedy zhruba 770 milionů korun. Po zdanění však získal na svůj účet z této částky méně než polovinu, tedy zhruba 16 milionů dolarů. Tim Cook prodal konkrétně 196 410 kusů akcií a to postupně v několika prodejích.

Pokud se vám to zdá hodně, pak je dobré připomenout si rok 2021, kdy se Tim rozhodl prodat 5 milionů akcií Applu v hodnotě 355 milionů dolarů, tedy více než 7 miliard korun. V loňském roce pak prodal akcie Applu v hodnotě 41,5 milionů dolarů.

Akcie Applu dosáhly svého prozatimního vrcholu 15. 12. 2023, kdy se jedna akcie prodávala za více než 195$. Od té doby se hodnota akcií snížila na současných 169$ za kus. Tim Cook má však, jak sám uvedl, obchodní plán, kdy jsou akcie prodávány automaticky za podmínek, které musí být splněny.

Tím se taktéž Cook dokáže vyhnout případným problémům s komisí pro cenné papíry, která by mohla některé prodeje zpochybňovat, protože by k nim docházelo v době, kdy Apple představil některé produkty nebo naopak v době, kdy se ukázalo, že se firmě v dalším období nebude dařit tak, jak analytici předpokládají. Tim Cook má stejně jako ostatní manažeři velkých korporací interní informace, které však není možné využívat pro obchodování na trzích.

Dnes nejčtenější

.