Zavřít reklamu

Tuzemští majitelé elektrokoloběžek si budou od 1. dubna letošního roku zvykat na novinku, kterou mohli doposud znát tak leda z automobilů či motocyklů. EU totiž v předešlých měsících stanovila nová pravidla pro pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla pro všechny své státy a státy Evropského hospodářského prostoru, což pro ně znamená, že právě jejich elektrokoloběžky tak budou muset mít po 1. dubna 2024 povinné ručení. Avšak jen v případě, že splňují určité parametry. Na povinnost zařízení povinného ručení pro elektrokoloběžky upozornila ve svém newsletteru před pár dny například i ČPP.

Právě majitelé elektrokoloběžek, ale taktéž třeba zahradních traktůrků, zemědělských malotraktorů, motorvých golfových vozítek, jednokolek, dvojkolek nebo trojkolek totiž mají od 1. dubna letošního roku povinnost mít na své vozítka sjednané povinné ručení, přičemž minimálním limitem pojistného plnění je nově 50 milionů korun. Je tu však jedno důležité ale. Povinnost mít vyřízené povinné ručení totiž platí jen pro ty majitele, jejichž výše vyjmenované typy vozidel mají výhradně mechanický (motorový) pohon, se kterým umí jet rychleji než 25 km/h a nebo dokáží jet rychleji než 14 km/h a zároveň je jejich provozní hmotnost vyšší než 25 kg.

ČPP nicméně upozorňuje na to, že tato vozidla zpravidla nepodléhají evidenci v registru vozidel. Pro zajištění povinného ručení je proto nutné zapsat do pojistné smlouvy kvůli nutnosti jednoznačné identifikace vozidla jeho výrobní či sériové číslo. Obavy z registračních známek pro elektrokoloběžky se tedy minimálně protentokrát nenaplnily. 

Dnes nejčtenější

.