Zavřít reklamu

Poslanci před několika minutami finálně schválili novelu zákona o silniční doprave, která nově definuje pojem vozidlo. Tento pojem rozšiřuje na vozidla jako jsou elektrické koloběžky segwaye, sněžné skůtry, golfová vozítka se spalovacím motorem a tak dále. Majitelé těchto vozidel budou muset platit povinné ručení.

Co se koloběžek a ostatních vozidel týká, nově zákon zahrnuje do povinnosti platit povinné ručení všechna motorová vozidla, která mají konstrukční rychlost přes 25 kilometrů v hodině a motorová vozidla, která mají konstrukční rychlost vyšší než 14 km/h a zároveň váží více než 25 kilogramů. Zákon zároveň stanovuje, že za motorová vozidla se považují ta, která mají jako hlavní zdroj pohybu motor. Právě z tohoto důvodu se zákon nevztahuje na e-bike, protože zde není hlavním zdrojem pohybu motor, ale síla jezdce.

Elektrokoloběžka Ninebot by Segway Kickscooter E22E

Povinné ručení musí být sjednáno ve výši minimálně 50 milionů korun v případě plnění újmy na zdraví, smrti nebo majetku. Zákon nyní musí finálně schválit senát a podepsat prezident, následně začne platit od prvního dne měsíc poté, co bude zveřejněn ve sbírce zákona, s čímž se počítá v prvním pololetí příštího roku.

Dnes nejčtenější

.