Zavřít reklamu

Poslanci dnes schválili novelu zákona, který umožní mít občanský průkaz nahraný v digitální podobě v mobilním telefonu. Zákon začíná platit od 1. 1. 2024, ovšem policie bude uznávat doklad jako právoplatnou náhradu za fyzický občanský průkaz až od léta téhož roku. Od ledna e-doklady budou akceptovat úřední orgány státní správy a některé kraje a obce. Od léta by tomu pak bylo na policii, úřadech práce či finančních úřadech,“ uvedl Ivan Bartoš.

Bartoš přitom dále doplnil, že podle jeho informací by mohla policie reálně začít uznávat elektronickou podobu občanského průkazu již v březnu nebo dubnu příštího roku, čas má však do léta. Novelu musí nyní posoudit senát a podepsat prezident Petr Pavel, s čímž se však neočekávají žádní problémy. Používání dokladů v mobilu bude dobrovolné a i nadále mohou lidé místo nich používat klasické plastové kartičky zastupující občanky.

Aplikace eDoklady, která bude navázána na digitální občanský průkaz, bude zabezpečena podle Bartoše stejně jako aplikace pro internetové bankovnictví a v případě ztráty telefonu ji mohou uživatelé zablokovat.  Zajímavé je, že aplikace sníží možnost zneužití osobních údajů. Aplikace totiž při kontrole například potvrdí, že je uživatel plnoletý, ale neukáže jeho datum narození nebo rodné číslo a bydliště, které není při kontrole plnoletosti podstatné. Bartoš dále uvedl, že systém eDoklady bude následně propojen se systémem eWallet, který připravuje EU.

Dnes nejčtenější

.