Zavřít reklamu

Netflix je naprostý streamovací fenomén, který se těší obrovské oblibě prakticky po celém světě. Přemýšleli jste však někdy nad tím, jak se vlastně ve světě pohybuje jeho cena? přeci jen, každá země má jeho cenu nastavenou na jinou úroveň s ohledem na to, jak na tom ekonomicky její obyvatelé jsou, ale taktéž skrze nejrůznější licence pořadů, snahu Netflixu se zde co nejvíce prosadit a mnoho dalších faktorů.

Právě na cenu standardního předplatného Netflixu (Full HD, sledování na dvou zařízeních současně, podpora stahování do dvou zařízení současně a možnosti přidání jednoho člověka, který s vámi nesdílí domácnost za příplatek) si nyní posvítili analytici ze společnosti Harrison & Hunter Agency a jelikož se jedná o velmi zajímavá data, byla by škoda vám je neukázat. Prohlédnout si je můžete v galerii níže s tím, že sbírána byla v prosinci loňského roku. Pro lepší pochopení jsou pak veškeré ceny převedeny na americké dolary.

Jak můžete sami vidět, ve 244 zemích a teritoriích, kde byl Netflix v prosinci 2023 dostupný, bylo nejdražší Švýcarsko. Lichtenštejnsko, a to za 21,48 USD měsíčně. Třetí Dánsko je pak levnější o zhruba 5 dolarů. Skoro by se tak až chtělo říci, že za české a slovenské ceny můžeme být zatím opravdu rádi, byť je jasné, že kdyby si zde Netflix účtoval stejné částky jako například v Pákistánu, Turecku či Argentině, rozhodně bychom se nezlobili.

Jak již zaznělo výše, Výkyvy v cenách předplatného Netflixu v různých zemích ovlivňuje několik faktorů. Patří mezi ně:

  • Ekonomické faktory: Netflix přizpůsobuje své ceny tak, aby odpovídaly kupní síle spotřebitelů na jednotlivých trzích. Země s vyššími průměrnými příjmy obvykle nesou vyšší náklady na předplatné.
  • Konkurence na trhu: Přítomnost silných místních streamovacích služeb může vyvíjet tlak na snižování cen společnosti Netflix, což ji nutí upravovat svou nabídku, aby zůstala konkurenceschopná.
  • Licencování obsahu: Náklady na získání práv k obsahu se v jednotlivých regionech liší, což ovlivňuje celkovou cenovou strukturu. Země s vyššími licenčními poplatky mohou mít vyšší náklady na předplatné.
  • Kolísání měny: Směnné kurzy měn mohou ovlivnit cenový model společnosti Netflix, což vede k občasným úpravám nebo výkyvům v nákladech na předplatné.

Ačkoli cenová dostupnost zůstává pro spotřebitele hlavním zájmem, cenová strategie společnosti Netflix se rovněž snaží vyvážit dostupnost se získáváním obsahu a ziskovostí. Vzhledem k tomu, že se odvětví streamingu nadále vyvíjí, bude zajímavé sledovat, jak Netflix přizpůsobí svůj cenový model, aby si udržel svou globální dominanci a zároveň vyhověl různorodým potřebám a preferencím svého publika.

Dnes nejčtenější

.