Zavřít reklamu

Elon Musk má se Starlinkem evidentně velké plány. Poté, co před pár dny vyšlo najevo, že se jej chystá spustit ve verzi mini, díky čemuž jej tak bude možné využívat kdekoliv na světě díky malé parabole přenosné klidně v batohu, totiž nyní spustil SpaceX další zajímavou novinku. Konkrétně společnost nyní nabízí službu Starlink, která dokáže poskytovat 10gigabitový internet „vzduchem“ (respektive z vesmíru), což je nejvyšší rychlost satelitního internetu na světě.

Asi vás nepřekvapí, že za takto zajímavou rychlost a celkově i myšlenku si nechává SpaceX štědře zaplatit.  Cena začíná na 75 000 dolarů (v přepočtu 1,7 milionu Kč)/Gb/s/měsíc a jednorázové počáteční náklady činí 1,25 milionu dolarů (v přepočtu 28,4 milionu Kč). Jak pak již zaznělo výše, dostat se dá na 10Gb/s při nahrávání i stahování a to s latencí pod 99 ms. Pokud vám pak vyrazil dech jednorázový poplatek 1,25 milionu dolarů, za ten vám SpaceX nepošle jen anténu, ale pomůže vybudovat celé zařízení určené pro příjem širokopásmového připojení o rychlosti až 10 Gb/s z flotily satelitů společnosti na oběžné dráze. Pokud byste se pak chtěli dostat na maximální rychlost, tedy 10Gbps, měsíčně to vyjde na 17 milionů Kč.

A jaká že je hlavní myšlenka této novinky? Samozřejmě „protlačení“ Starlinku i k firemním zákazníkům, kteří potřebují spolehlivý a rychlý internet i na místech, která jsou pro jeho příjem doposud nehostinná. Musk ale počítá i s tím, že bude jeho internet „přeprodáván“ lokálními poskytovateli internetu, kteří jej ke koncovým zákazníkům „pošlou“ již přes standardní řešení typu optický kabel či bezdrátově. Samotný SpaceX popisuje svou novinku takto: „Díky komunitním branám (označení pro satelitní přijímače tohoto nového řešení – pozn. red.)  jsou družice Starlink schopny poskytovat rychlosti podobné optickým vláknům, přičemž místní poskytovatelé následně distribuují připojení do domácností, podniků a vlád pomocí optických vláken, pevného bezdrátového připojení a mobilního bezdrátového připojení. Provoz komunitních bran prochází globální laserovou sítí mesh společnosti Starlink a využívá naše brány s vysokou šířkou pásma pracující ve vyhrazeném pásmu.“

Dnes nejčtenější

.