Zavřít reklamu

Svět, ve kterém není třeba k webům či aplikacím znalost přístupového hesla, ale vystačíte si jen s otiskem prstu či skenem tváře, je tu. Díky novému bezpečnostnímu standardu Passkey si totiž dle všeho již co nevidět právě s Touch ID či Face ID vystačíme a to třeba i u WhatsApp. Právě v jeho nejnovější betě totiž objevili vývojáři odkazy na podporu Passkey, která na iPhonech umožní přihlásit se k účtu bez hesla. 

Passkey, nebo také přístupový klíč, je nový způsob přihlašování k webovým stránkám a aplikacím, který má nahradit tradiční hesla. Passkeys využívají technologii asymetrické kryptografie, která je založena na soukromém a veřejném klíči. Soukromý klíč je uložen na vašem zařízení a je chráněn biometrickým ověřením, jako je otisk prstu nebo rozpoznání obličeje. Veřejný klíč je sdílen s webovou stránkou nebo aplikací, která se chcete přihlásit. Při přihlašování pomocí passkey se vám na webové stránce nebo v aplikaci zobrazí výzva k ověření pomocí biometrického ověření. Po ověření se váš soukromý klíč použije k zašifrování spojení mezi vaším zařízením a webovou stránkou nebo aplikací. Webová stránka nebo aplikace pak může použít váš veřejný klíč k dešifrování spojení a ověření vaší identity.

Kdy přesně podpora Passkey do WhatsApp na iPhonech dorazí není v tuto chvíli bohužel zcela jasné, jelikož se tato novinka dostala doposud jen do raných bet aplikace. Jelikož však její rozšiřování začal WhatsApp nedávno zavádět na Androidu, dá se očekávat, že na iPhonech nebude chtít příliš otálet. Je proto možné, že nás od uvolnění novinky dělí posledních několik týdnů.

Dnes nejčtenější

.