Zavřít reklamu

Je nepochybné, že Apple odvádí se svými čipy pro počítače Mac skvělou práci, ty poskytují vyšší výkon bez přílišné spotřeby energie. Jejich úspěch vede Qualcomm a Microsoft ke snaze vyvinout konkurenta. Zatímco první pokusy byly neúspěšné, zdá se, že nejnovější procesor Qualcommu konečně porazil Apple M1 a výkonem dohání M2.

Na serveru Geekbech se objevily výsledky benchmarků nového čipu Qualcomm Snapdragon 8cx Gen 4, interně známého jako „Hamoa“, o čemž informoval zpravodajský web Windows Latest. Zajímavé je, že zatímco předchozí verze ARM čipů Qualcommu Apple M1 překonat nedokázaly, tomuto se to nakonec podařilo.

Testy Geekbench nového procesoru Qualcomm odhalují jednojádrové skóre 1197 a multi-core výsledek 9337. Snapdragon 8cx Gen 4 má osm výkonných jader narozdíl od čipů M1 a M2, kde jsou tato čtyři. Další čtyři jádra nového čipu Qualcommu jsou určena pro zvýšení efektivity, čímž se od Applu neliší. Jak si ale všechny tyto čipy stojí ve srovnání?

M1 a M2 si stále vedou mnohem lépe stran jednojádrového výkonu. U vícejádrového vzhledem k jejich většímu počtu u Snapdragonu dokázal nový čip Qualcommu překonat Apple M1 a velmi se přiblížit tomu M2.

Tabulka srovnání Snapdragon Apple M1 M2

Zpráva zmiňuje, že nový Snapdragon 8cx Gen 4 vyvíjí startup Nuvia, který v roce 2019 založili bývalí inženýři Applu a v roce 2021 jej společnost Qualcomm koupila za 1,4 miliardy dolarů. Předpokládá se, že za nedávným pokrokem v oblasti procesorů ARM pro počítače se systémem Windows stojí právě tito inženýři.

Hrubá čísla výkonu samozřejmě nejsou všechno a je třeba vzít v úvahu ještě několik dalších aspektů. Například vzhledem k tomu, že má Snapdragon 8cx Gen 4 více jader, nemusí být tak energeticky úsporný jako čipy Apple. Jinými slovy, může sice dosahovat vyššího výkonu, ale také může nakonec spotřebovávat více energie, což pro notebooky a tablety není vítaným faktorem.

Svůj význam má také skutečnost, že zatímco M2 je k dispozici od roku 2022, Snapdragon 8cx Gen 4 se stále vyvíjí. Očekává se, že první počítače se systémem Windows poháněné novým čipem Qualcommu budou na trhu dostupné do konce tohoto nebo začátkem příštího roku.

Společnost Apple se mezitím připravuje na oznámení prvních počítačů Mac s čipem M3, přičemž časový rámec, ve kterém by měly být uvedeny, je obdobný. Jelikož M3 jistě přinese další zvýšení výkonu Maců, Qualcomm bude mít co dělat, aby čipy Applu překonal z dlouhodobější perspektivy.

Přesto je dobré vidět, že do počítačů založených na ARM investují i další společnosti. Oprávněně obávat by se měl Intel, který již ztratil Apple a brzy by mohl přijít i o další dodavatele PC.

Dnes nejčtenější

.