Zavřít reklamu

Apple začal vyžadovat, aby nové aplikace měly před svým uveřejněním v App Store licenci od čínské vlády. S novými zákony o aplikacích Čína přišla v srpnu 2023 a uvedla své podmínky, kdy vývojář musí mít buď sídlo v zemi, nebo spolupracovat s nějakým, který v zemi sídlí. Kromě jiného tak vyvstávají problematické otázky stran ochrany soukromí, pokud jde o místo uchovávání osobních údajů uživatelů, ale především dává zákon čínské vládě naprostou kontrolu nad tím, jaké aplikace se mohou či nemohou v její zemi prodávat.

Dříve se mělo za to, že Čína nový zákon zavedla se záměrem zasáhnout proti firmám z oblasti sociálních médií, jakými jsou Facebook a Instagram. Tyto služby jsou již prostřednictvím webu zakázány, ale mohou být přístupné pomocí aplikací.

Společnost Apple se změně zákona bránila, a to až do té míry, že se údajně její zaměstnanci sešli s čínskými úředníky, aby vznesli své námitky. Cupertinský gigant dlouho silnému čínskému tlaku odolával. Podle agentury Reuters se však nyní začal podřizovat a od pátku 29. září 2023 Apple po vývojářích chce, aby v souladu s čínskými požadavky při odesílání nových aplikací předkládali žádosti ICP, tedy poskytovateli internetového obsahu.

App Store Social CN screen

Čína dala tvůrcům aplikací čas vyhovět v rámci odkladného období, které však pro ty nové skončilo v září 2023. Stávající aplikace, mezi něž se řadí i mnohé umožňující přístup k sociálním médiím, mají čas do března 2024. S ohledem na dosavadní přístup Číny k nim, je však nepravděpodobné, že by se dočkaly schválení v podobě licence tamních regulačních orgánů.

Dnes nejčtenější

.