Zavřít reklamu

Ředitel společnosti Apple Tim Cook bude letos spolupředsedat letošnímu Fóru pro rozvoj Číny. Tato každoroční akce si klade za cíl podpořit dialog a najít společnou řeč mezi čínskou vládou a světovými společnostmi, které mají v Číně určité zájmy. V minulých letech se tak mezi spolupředsedy objevil například generální ředitel automobilky Ford či ředitel společnosti Caterpillar.

Že se stal Tim Cook pro letošek spolupředsedou této poměrně důležité akce se dalo podle kroků Applu v minulých měsících očekávat. Jablečná společnost se totiž snaží najít s Čínou ve spoustě otázek společnou řeč, s čímž však jde ruku v ruce i určité ustupování ze zásad společnosti, které jsou v rozporu s ideologií či zákony Číny. Není tomu tak dávno, co z čínského App Storu zmizely například mnohé aplikace včetně těch umožňujících VPN připojení, díky kterému mohli tamní obyvatelé soukromě komunikovat. To je však v Číně samozřejmě prakticky vyloučeno a tudíž musel Apple tyto aplikace ze svého obchodu stáhnout. Kontroverzní pak bylo i rozhodnutí Applu spustit v Číně datové centrum, jehož provoz mu pomáhá zajišťovat společnost vlastněná provinční vládou.

Nemá na výběr 

Na obranu Applu však musíme říci, že ač se mohou zdát jeho kroky jako velmi nemorální a podrývá nimi mnoho svých dosavadních ideálů, s ohledem na byznys nemůže jednat jinak. Čína je totiž pro Apple velmi důležitým trhem, který generuje společnosti velké peníze, a zbrojení proti tamní vládě by proto znamenalo značné problémy. Respektive, pokud se Apple jednou rozhodne do země vstoupit a své produkty tam nabízet, nemá jinou možnost, než dodržovat tamní zákony.  Právě díky fórům a dalším jednáním by se však mohla situace v zemi alespoň částečně zlepšit, díky čemuž by se mohly některé “zakázané” aplikace postupem času i navrátit.

Snad se tedy dočkáme v budoucnu opravdu viditelného pokroku, díky kterému se stane Čína zemí jako každou jinou a její obyvatelé nebudou zažívat útrapy, které jim tamní vláda připravuje nyní. I taková samozřejmost jako dostupné informace či soukromá komunikace je totiž pro mnohé z nich nedosažitelným snem.

Tim Cook China fb

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.